2023. október 6., péntek

Egészséges vagy beteg?

 Továbbra sincs hivatalos információ Pásztor István egészségi állapotáról 

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédet mond 2023. augusztus 19-én Szent István ünnepe alkalmából (Fotó: Pásztor István / Facebook)

Kókai Péter szeptember 18-án a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) közéleti portálon Egészség/betegség címmel írt Pásztor István a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnökének egészségi állapotával kapcsolatos, tapintatos cikket.
– Kétségtelen, az egészség/betegség kérdése az egyik legérzékenyebb téma. Pontosabban az, hogy valakinek az egészségi állapota mennyire tartozik másra vagy épp a nyilvánosságra.
Magánember esetében ez azért nem kérdés. Magánember, magánügy. Azzal és annyi információt oszt meg a saját egészségével kapcsolatban, akivel és amennyit ő maga jónak lát. Ennél összetettebb és árnyaltabb a kép azonban közszereplők esetében.
Nyilván nincs egy egységes és globális szabály arra vonatkozóan, hol a határ, ameddig egy közszereplő magánemberként viselkedhet ebben a tekintetben, és amelyen túl már „köteles” a nyilvánosság elé lépni – írja Kókai[1]. – Nagy általánosságban azonban megállapítható, hogy valahol ez is a demokrácia egyik fokmérője –  tette hozzá[2].

Hogy Pásztor István egészségével valami nincs rendben, Aleksandar Vučić a szerb elnöktől tudjuk, aki a szeptember elsejei szabadkai városnapi ünnepségen elhangzott beszédében úgy fogalmazott, „reméli, hogy Pásztor István egészsége hamarosan megengedi, hogy újra együtt dolgozhassanak”[3].
A VMSZ sokéves elnökének a „hangja elég betegesnek tűnt”[4] egyébként már az augusztus 19-ei Szent István napja alkalmából rendezett palicsi pártünnepen jelenlévőknek is.
Hivatalos információ azonban a VMSZ elnökének és a vajdasági képviselőház elnökének, „az egyik legfontosabb politikai pozíció” betöltőjének egészségi állapotáról azonban továbbra sincsen.
Az örökmozgó, hol itt, hol ott felbukkanó, többszörös elnök egészségi állapotára következtetni továbbra is csak a sajtóban és a hivatalos oldalán közölt hírekből, nyilatkozatokból lehetséges.

Pásztor István szeptember 12-én megjelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kihelyezett tagozatán rendezett tanévnyitó ünnepségen, ahol pártelnöki minőségben fel is szólalt[5].

Szeptember 15-én a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő topolyai Gebi takarmánygyártó Kft. „fejlesztésének második ütemét” átadó ünnepségen is jelen volt, ahol – ugyancsak VMSZ elnökként – „alkalmi beszédet mondott”[6].

A következő napon (szeptember 16-án) a VMSZ szócsövének tartott Magyar Szó napilap egy teljes újságoldalt kitöltve (négy internetes oldal, 183 sor, 2091 szóból, illetve 13.219 karakterből álló – szóköz nélkül), A társadalom eróziója senkinek sem érdeke című interjút, jobban mondva monológot közölt, amelyben Pásztor Pesevszki Evelyn újságíró öt kérdésére válaszolt[7].
A „nagyinterjúban” „a pártelnök jogszabály-módosítást, az embercsempészet társelkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonását, továbbá a migránsokat szállító taxisok rendszabályozását sürgette” – mintha kívülálló és nem az intézkedések elmaradásának egyik felelőse lenne[8].
Az önigazolást kereső interjút a SZMSZ Pásztor: Az életünk csúszik ki a kezünkből címmel, „átvett anyagként” közölte, egy oldallal rövidebb (három internetes oldal, 133 sor, 1478 szó, illetve szóköz nélkül 9314 a karakter) terjedelemben – minden megjegyzés és kommentár nélkül, Pásztor propagandáját terjesztve[9]. (Olvassa még egyáltalán valaki az ilyen szövegeket?)

Szeptember 18-án Pásztornak a Pannon RTV Közügyek című műsorában volt jelenése[10].
A Magyar Szó a Tragikomikus valóságkezelés című írásban számolt be a pártelnök szerepléséről, amely során nem a hatalmi koalíció – amelynek a VMSZ és felelős vezetőként Pásztor a tevékeny része – intézkedéseiről számolt be, hanem gyámoltalanul azt hangsúlyozta, hogy „a migránsoknak nem lenne szabad elhagyniuk a befogadóközpontokat, amíg nem szereznek menedékjogot”[11].
– Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját, mert tarthatatlan a helyzet – hangsúlyozta az immár unalmas és semmitmondó szólamot a VMSZ elnöke a műsorban. Hozzátette, ezt a kérdést mozgatni kell, követelni kell ennek az ügynek a kezelését. A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy pártjának a migránshelyzet kezelésére vonatkozó álláspontját a politikai színtéren senki más nem vállalja fel nyilvánosan, de a VMSZ ettől függetlenül követeli ennek a tarthatatlan helyzetnek a kezelését – írta a SZMSZ ismét minden észrevétel nélkül[12].
Az egyszerű vajdasági halandó úgy érzékeli, hogy ez a kérdés ugyancsak „mozgatva” van a migránsbandák által, csakhogy Szerbiában nem jogállam működik, hanem maffiaállam, úgyhogy a politikusok „ügymozgatásától” semmi jó nem várható. 

A tartományi parlament elnökeként, szeptember 21-én Pásztor Li Hong-csunggal, a kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnökével folytatott beszélgetést Újvidéken.
– Szerbia és a Kínai Népköztársaság átfogó stratégiai partnerséget ápol. Ez rendkívül fontos országunk számára, a közös projektek és programok ösztönzőleg hatnak a gazdaság további fejlődése szempontjából – áll a találkozóról közölt protokolláris hírben[13]. Valamit csak csinálni kell a képviselőházi elnök fizetéséért is!

A következő napon, szeptember 22-én a Magyar Szó Egy lehetetlen küldetés megvalósulása[14] címmel terjedelmes írásban számolt be, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a (Lovas Ildikó, Pásztor élettársa által „koordinált”) Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K), a Magyar Szó Forum Nyomdája, és a Szerbiai Posta együttműködésének köszönhetően a nagy költőnek emléket állító bélyeget bocsátottak forgalomba, amihez hasonló esetre korábban még nem volt példa a vajdasági magyar közösség életében”[15].
– A Magyar Szó Lapkiadó Kft., annak Forum Nyomdája és a Szerbiai Posta között kialakult bizalom, együttműködés egy olyan értéket képvisel, amely szélesebb távlatban tanúskodik a magyar–szerb kapcsolatoknak pozitív irányú változásáról is, arról, mit sikerült mára megvalósítani e téren – mutatott rá Belgrádban Pásztor István, aki ez alkalommal kettős tisztségében volt jelen az eseményen.
(A közvélemény jól emlékszik erre az értékes bizalomra és együttműködésre, amely a 2022. április 3-i választások magyarországi levélszavazatok kapcsán tűnt föl korábban. A Magyar Postától kapott szavazási levélcsomagok kézbesítésének feladatát a szerb posta ugyanis „a a Fideszhez ezer szálon kötődő Concordia Minoritatis Hungaricae – CMH irodának adta át, ahol a VMSZ, valamint a Magyar Nemzeti Tanács székháza található”[16].
A szerb közérdekű adatok biztosa a Posta közvállalat közérdekű adatokért felelős illetékese ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indított eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Emellett szabálysértést állapított meg, amiért 30 000 dinárral bírságolta meg a Postát.” [17])
A Petőfi-emlékév apropóján a Szerb Posta az eseményt „egy Facebook postban jelentette be, ahol kitértek arra is, hogy »Petőfi műveit a szerbiai általános- és középiskolák tananyagának a részét képezik, de a szerb kultúrára is nagy hatást gyakorolt a költő, aki inspirálta Đura Jakšić és Jovan Jovanović Zmaj szerb költőket is a verseivel«. A posta Petőfi származására is kitér, ahol egy történelemhamisító módon, a hivatalos történet tudomány által rég meghaladott állítást közölnek a (szerb – B.A.) származásáról”[18].

Az eseménynaptárból is jól látszik, hogy Pásztor István továbbra is ellátja képviselőházi és pártelnöki tisztségét.
A pártelnök hivatalos közösségi oldalán az utolsó bejegyzés éppen szeptember 22-én, a Petőfi bicentenárium alkalmából készült[19]. A pártja által irányított médiában sem találni a tevékenységével kapcsolatos újabb hírt. Ennek pedig most már idestova két hete. Ez bizony szokatlan a szinte naponta címoldalon szereplő elnök részéről és az egészségi állapotával kapcsolatos újabb találgatásokra ad(hat) okot.
– Megválasztott vezetőről van szó, aki a „nép akaratából” került abba a pozícióba, amelybe került. És a népnek joga van tudni, milyen állapotban van az, akit ők választottak meg a vezetőjüknek. […] Az lenne tehát a legjobb, ha hivatalos, illetékes helyről jönne az információ, és akkor nem kellene találgatni, pletykákra támaszkodni, „jól értesült forrásokra” hivatkozni[20] – fogalmazott Kókai az idézett írásban.
Egészséges vagy beteg? Képes ellátni a hivatali köztelezettségeit vagy nem? A VMSZ Elnökségének vagy a Tartományi Képviselőháznak mielőbb nyilatkoznia kellene ezekben a kérdésekben.

BOZÓKI Antal

__________
[1] Kókai Péter: Egészség/betegség. https://szmsz.press/2023/09/18/egeszseg-betegseg/, 2023-09-18 7:39
[2] Uo.
[3] Uo.
[4]„Eltökélt és kitartó” – a semmittevésben! Hozzászólás. https://www.facebook.com/profile.php?id=100004351655121, 2023. augusztus 22. 07:38
[5] hat: Ünnepélyes tanévnyitó a MATE zentai kihelyezett tagozatán. Magyar Szó, 2023. szeptember 13. 1. és 11., illetve
https://www.magyarszo.rs/vajdasag/zenta/a.295580/Unnepelyes-tanevnyito-a-MATE-zentai-kihelyezett-tagozatan, 2023. szeptember 12. 13:33
[6] P.E.: Építkezni negyven év után is. Magyar Szó, 2023. szeptember 16. 1. és 4, vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.295784/Epitkezni-negyven-ev-utan-is, 2023. szeptember 15. 20:58
[7] Pesevszki Evelyn: A társadalom eróziója senkinek nem érdeke. Magyar Szó, 2023. szeptember 16. 7., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/5342/kozelet/292927/, 2023. szeptember 16. 7:30
[8] Uo.
[9] (SZMSZ) Pásztor: Az életünk csúszik ki a kezünkből. https://szmsz.press/2023/09/16/pasztor-az-eletunk-csuszik-ki-a-kezunkbol/, 2023. szeptember 16. 17:07
[10] Közügyek - 2023.09.18. https://pannonrtv.com/tv/kozugyek/kozugyek-20230918, 2023. szeptember 18. 20:31
[11] Tragikomikus valóságkezelés. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.296020/Tragikomikus-valosagkezeles
[12] Pásztor: Aki nem kap menedékjogot, az ne hagyhassa el a központot! https://szmsz.press/2023/09/18/pasztor-aki-nem-kap-menedekjogot-az-ne-hagyhassa-el-a-kozpontot/, 2023. szeptember 18. 21:20
[13] v-ár: Bizalomra alapozott fejlődés. Magyar Szó, 2023. szeptember 22. 4. és https://www.magyarszo.rs/vajdasag/a.296127/Bizalomra-alapozott-fejlodes, 2023. szeptember 21. 16:18
[14] v-ár: Egy lehetetlen küldetés megvalósulása. Magyar Szó, 2023. szeptember 23. 1 és 5., vagy
[15] Uo.
[16] Kiss Imola: Büntetést kapott a Szerb Posta a levélszavazatok körüli titkolózás miatt. https://444.hu/2022/08/30/buntetest-kapott-a-szerb-posta-a-levelszavazatok-koruli-titkolozas-miatt, 2022 augusztus 30.
16:40, és Virág Sára: Kiderült, ki gyűjtötte be a vajdasági levélszavazatokat a szerb posta helyett. https://index.hu/belfold/2022/06/30/szerbia-posta-levelszavazatok-vajdasag-valasztas/, 2022. június 30. 20:31
Lásd még a Hatalomváltás szükséges! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14373, 2022. április 1.
[17] Kiss Imola cikke – a 16-os jegyzetben.
[18] A szerbiai Posta szerint Petőfi Sándor szerb származású – Emlékbélyeget adtak ki! https://delhir.info/?s=b%C3%A9lyeg, 2023. szeptember 22.
[19] Pásztor István. https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2023. szeptember 22. 14:18
[20] Kókai írása az 1-es alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése