2024. október 18., péntek

Méltó hír?

 Az orbáni propaganda vajdasági terjesztése a nem „méltó” Déli Szemlében

Nemrég talányos módon felbukkant a semmiből a Déli Szemle[1] című internetes orgánum, amelyikről azt sem tudni, hogy hol és kik szerkesztik, sőt, még impresszuma sincs. 
A honlapjukon így mutatkoznak be: „A Déli Szemle Vajdaság legújabb hírportálja, amely olyan értékeket, információkat, friss és ropogós híreket szeretne Önöknek, Nekünk, vajdaságiaknak közvetíteni, amely méltó szeretett tartományunkhoz”[2].
A szóismétlés (szeretne, szeretett) pongyola stílusától eltekintve a vajdasági magyarok már a portál címétől is összezavarodnak, mert köztudottan Szerbia északi részén élünk, de ha a médiaoldal szerzői minket délen látnak, akkor valahonnan Magyarországról szemlézgetik számunkra a „ropogós” híreket. Arról nem is szólva, hogy a mondatban nem egyeztették a többes és egyes számot (híreket – amely). Óriási nyelvi-logikai deficit tükröződik tehát a médiaoldal alapszövegeiben.

Még nagyobb baj, hogy a Mit kell tudni rólunk?[3] rovat hasonló léhasággal pufogtatott többi közlendőjéből sem derül ki, kik lennének a felkent, ambiciózus szerzők, akiknek hirtelen pénzük és mondandójuk van itt Vajdaságban. Vagy azt nem „kell tudni”? Vajon miért?
A portál néhány híradása után azonban gyorsan kiderül, hogy az Déli Szemle ködlovagjai fejében miféle hírek is azok, „amelyek méltók szeretett tartományunkhoz”. (A Vajdasághoz „méltatlan híreket” ezek szerint kihagyják? Méltó hír? Ilyen fogalom egyáltalán létezik? Pl. ha árvíz üt be, az nem méltó hír?) 
Pulitzer József (világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer, Makó, 1847 április 10. – Dél-Karolina Charleston, 1911. október 29.[4]) magyar születésű amerikai  újságíró, lapkiadó – akire fontoskodva hivatkoznak a Rólunk rovatban –, ugyancsak foroghat a sírjában az újságírás ilyen értelmezése és színvonala miatt.

Vajdaságban már sok fideszes pénzt szórt el a VMSZ hitvány célokra: az álneves szerzők által bütykölt Jó reggelt Vajdaság! című (időközben leállt, vagy leállított[5]) írástudatlanok szennylapja, vagy a pénzzel kitömött, Lovas Ildikó (a néhai Pásztor István pártelnök élettársa) által is szerkesztett Előretolt Helyőrség (című, a Magyar Szó nevű propaganda napilap ugyancsak megszűnt irodalmi-kulturális melléklete) is épp ilyen hívatlan, szervetlen, aljas módon bukkant fel, mint ez a „déli” szemle, az anonim, szélhámos firkászaival.

Kilóg a lóláb, déli szerkesztők, mert a „méltó” hírek léhán odavetett „csokrai” alapján kétségtelennek tűnik, hogy bizony egy újabb pártközlöny ez is, a PásztorPress Művekhez tartozik ez a kéretlen propaganda-szülemény is. Kellett még egy pártgombra működő, hazugságtól gőzölgő felület ide Vajdaságba? Nem elég a Magyar Szó a mellékleteivel, a 7Nap, a szorgosan igazodó Vajdaság Ma, a Pannon RTV, a Szabadkai Magyar Rádió? A Déli Szemle az internet szennye máris.

Aki követi, tudja, hogy a helyzet Magyarországon egyre kiélezettebb, a véleménykutatások szerint „szeptemberben nőtt a TISZA Párt támogatottsága, miközben a Fidesz-KDNP-é nem változott, így a hónap végére a TISZA-szavazók aránya már csak 2 százalékponttal maradt el a kormánypártokétól, ami lényegében a felmérés hibahatára is”[6], de ez a szemlések számára egyáltalán nem „méltó” hír. A vajdasági magyarok előtt jó lenne, ugye, eltakarni a valóságot. Ezért vannak ők kitalálva. A Déli Szemle láthatatlan, bujkáló szerzői feladatul kapták, hogy uszítsanak a szinte egyetlen vajdasági magyar független közéleti portál, a Szabad Magyar Szó[7] ellen.

A „Vajdaságban megszületett az első önjelölt propaganda portálja Magyar Péternek?” című október 15-i cikktákolmány[8] már a címével elárulja, hogy a (talán a Vajdasági „Magyar” Szövetség által felfogadott) tollforgató belebukik az első logikai, nyelvi feladatba (a cím helyesírási hiba miatt fogalomzavaros, azonkívül nyelvileg helytelen). Bizony se méltó, se „déli” jellege nem lesz ennek az egész médiavállalkozásnak. A Rólunk rovatban a névtelenül bujkáló szerkesztők jópofáskodva megkérik az olvasókat, hogy „bátran” keressék fel őket, „ne tartsák magukban a híreket”!
Erre a jámbor olvasó csak azt mondhatja, nem tartjuk magukban, hogy a vajdasági magyaroknak joguk van a teljeskörű, pártoktól független tájékozódásra, viszont felháborító a magyar adófizetők pénzét ócska hírhamisítókra költeni! A Déli Szemle megrendelőit, működtetőit is utoléri a felelősségre vonás, az elszámolás pillanata.

Az mindenképp biztos, hogy nem a Szabad Magyar Szó tevékenysége gyakorol „egyre aggasztóbb hatást a vajdasági magyar közbeszédre”[9], mint azt a nyelvhibás cikk állítja a Déli Szemlében. Megtette azt maga Pásztor István korábbi pártelnök, amikor felrúgta a vajdasági magyar közélet, közbeszéd és tisztelet szabályait, addig soha nem látott mélységekig züllesztette azt (felzárkózva ebben is Orbán Viktorhoz, aki pl. Strasbourgban október 9-én „csihi-puhinak”[10] nevezte az uniós vitát, amikor a magyar uniós elnökség programját ismertette az Európai Parlament plenáris ülésén).

Emlékezzünk csak a volt pártelnöknek arra a híres mondására, amivel a másként érző és önállóan gondolkodó nemzettársait illette, miszerint azok majd „rászorultak, mint tót a húgyos körtére”[11] (a Prosperitati Alapítványra, vagyis a VMSZ-re – B. A.), vagy „picsogó kórusnak nevezte azokat a tiltakozókat, akik a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és egyáltalán az ő hatalmi stílusa ellen emeltek szót”[12].
Pásztor István tevékenysége mások gátlástalan letaposásán alapult, és ehhez igazította becsmérlő nyilvános beszédeit is.

A Déli Szemle cikke végül megdorgálja a Szabad Magyar Szót: „Nem első alkalommal ír pozitív hangvételben a politikusról”[13] (Magyar Péterről – B.A.).
A portál nevesincs firkásza szerint ilyet nem szabad, mert „ez világosan mutatja, hogy a Szabad Magyar Szó egyre inkább elveszíti függetlenségét, és nem a vajdasági magyar közösség érdekeit tartja szem előtt”[14].
A Déli Szemle gyáva tollforgatója kisajátítja ezzel a jogot a magyar közösség érdekeinek a meghatározására: szerinte, amelyik média a VMSZ-Fidesz oldalán van, az azt is tudja, mi a magyar közösség érdeke. Meg azt is, hogy mi a vajdasági magyar színvonal (fércművével be is mutatja). Biztosan azt is, ki a jó magyar, ki nem.

Még szerencse, hogy a szélhámosok már az első lépésnél elbuknak a nyelvvel és a logikával való birkózásban, de lebuknak az olvasó előtt emberileg is.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Déli Szemle. https://deliszemle.net/
[2] Mit kell tudni rólunk? https://deliszemle.net/rolunk/
[3] Uo.
[4] Pulitzer József. https://hu.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_J%C3%B3zsef
[5] Jó Reggelt Vajdaság! https://www.facebook.com/joreggeltvajdasag/
[6] Blikk. IDEA Intézet: a Fidesz 39, a TISZA 37 százalékon. 2024. okt. 16. 09:50
https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/szeptemberi-tisza-part-es-fidesz-kdnp-tamogatottsag/49x5f8g
[7] Szabad Magyar Szó. https://szmsz.press/
[8] Déli Szemle. Vajdaságban megszületett az első önjelölt propaganda portálja Magyar Péternek? https://deliszemle.net/vajdasagban-megszuletett-az-elso-onjelolt-propaganda-portalja-magyar-peternek/
[9] Uo.
[10] Strasbourgi csihi-puhi: keményen kiosztották Orbán Viktort az EP-ben. https://www.youtube.com/watch?v=Zlv8qKy4UDA, és Wéber Balázs: Megvolt az első Magyar-Orbán csörte – ez történt a maratoni EP-vitán! https://mfor.hu/cikkek/kozelet/jon-az-elso-orban-magyar-osszecsapas-az-ep-ben--kovesse-velunk-eloben.html, 2024. október 9. 08:55
[11] Surányi Zsolt. Pásztor: „Rászorultak, mint tót a húgyos körtére”. https://szmsz.press/2017/07/15/pasztor-istvan-palyafutasanak-legszebb-hasonlata-kovetkezik/, 2017. július 15. 12:40, és Purger Tibor: A „húgyos körte” – avagy a viszály almája. https://szmsz.press/2017/07/19/a-hugyos-korte-avagy-a-viszaly-almaja/, 2017. július 19. 9:17
[12] VATAŠČIN Péter: A picsogás és az észverés anatómiája. Családi Kör. 2024. április 3. https://csaladikor.com/a-picsogas-es-az-eszveres-anatomiaja/
[13] Lásd a 8-as alatti írást.
[14] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése