2024. október 4., péntek

Többnyire ugyanazok uralkodnak Szerbiában, akik huszonnégy éve, október 5-én látszólag megbuktak (+ a VMSZ)

  

(Fotó: espreso.co.rs, Youtube/Montage Belgrade)

Holnap lesz pontosan 24 éve az október ötödikei szerbiai forradalom kitörése óta.

Az akkori eseményeknek köszönhetően megbukott egy diktatórikus rezsim. Ma azonban ismét egy ahhoz (kísértetiesen) hasonló rendszerben szenved a szerbiai és délvidéki lakosság. 

Slobodan Milošević balkáni mészáros nem volt hajlandó elismerni a 2000 szeptember 24-én megtartott szerbiai elnökválasztás eredményeit.

A központi demonstráció, amely az akkori rendszer bukását eredményzte, Belgrádban játszódott le, amikor Szerbia egész területéről érkeztek az elégedetlen polgárok. A rendőrök nem tudták megállítani a tömeget.

A rendszerváltás azonban nem tette boldoggá az átlagpolgárokat. Nem történt meg az elszámoltatás, a sötét erőkkel való leszámolás.  

Az úgynevezett demokratikus tömböt ugyanakkor többek között gyanús erkölcsű, köpönyegforgató pártok alkották (többen a VMSZ-t is ilyennek látják).

Következtek a vadkapitalizmus, a gátlástalan protekcionizmus és a rablóprivatizáció évei, amelyek során rengeteg dolgozó került az utcára, a nyomor pedig egyre nagyobb méreteket öltött.

Ma pedig nagyjából ugyanaz a garnitúra gyakorolja a hatalmat,

amelyet a „demokratikus erők” nem számoltattak el október 5. után.

Tízenkét éve pedig folytatódik ugyanaz a gyűlöletkeltő, nagyszerb soviniszta retorika és magatartás, amely a kilencvenes éveket is jellemezte.

A vadkapitalizmus pedig egyfajta rabszolgatartó rendszerbe csapott át, amelynek következményeként felgyorsult az elvándorlás.

Sajnos ez a jelenség a délvidéki magyarságot különösen nagy mértékben sújtja.

A VMSZ-t azonban az említett tragikus folyamat nem zavarja abban, hogy következetesen kivegye zsíros részét a (mélyszerb sovinisztákból is álló) szerb hatalomból.

https://delhir.info/2024/10/04/ma-ugyanaz-a-gyalazatos-tarsasag-uralkodik-szerbiaban-amely-huszonket-eve-oktober-5-en-latszolag-megbukott-a-vmsz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése