2011. október 7., péntek

Hatvanöt millió dinár a Szent Száva-templomnak


A június 6-ától augusztus 20-ig a postai feladványokra megfizettetett tíz dináros pótfizetéses bélyegekből mintegy 65 millió dinár, illetve 650 ezer euró gyűlt össze a Vracsaron (Belgrád) lévő Szent Száva-templom részére – írja az október 7-i Danas című belgrádi napilap (M. D. Milikić: Prikupljno oko 650.000 evra, 7. o.).


Szent Száva-templom, a legnagyobb ortodox templom a világon


A postaküldemények utáni kötelező pótfizetést a szerb kormány a május 26-i rendeletével vezette be. A kormányt a rendelet miatt nyilvánosan bírálták, mivel azokat a polgárokat is (pót)fizetésre kötelezte, akik nem hívők és nem tartoznak a Szerb Pravoszláv Egyházhoz. A kormányból azonban azt üzenték, hogy a Szent Száva-templom befejezése „nem a hit, a vallás és a hívők kérdése”, hanem „nemzeti projektum, amely még 1939-ben kezdődött”.
A szerb kormány nem először vezette be a pótbélyeg megfizettetését a Szent Száva-templom részére. 2006-ban úgyszintén kötelezték a polgárokat, hogy – minden postai küldemény után – nyolc dináros bélyeggel (a kis képen) járuljanak hozzá a világon a legnagyobb ortodox templom építéséhez.
Nevena Petrušić szerbiai esélyegyenlőségi biztos a Danasnak elmondta, hogy a rendelettel a kormány „nem diszkriminálta az ország többi vallási közösségét”. Szavai szerint, a többi vallási közösségnek is lehetősége van, hogy – a postai pótbélyegek nyomtatásáról szóló törvény alapján – ugyanilyen feltételek mellett kérjék a postai pótfizetést a saját szükségleteikre. Diszkrimináció akkor lépne fel, ha ezt a kérelmet elutasítanák, annak ellenére, hogy megvannak a törvény által megszabott feltételek – nyilatkozta Petrušić.
Mirko Đorđević vallási elemző ezzel kapcsolatban azt a retorikai kérdést vetette fel, hogy „vajon engedélyezné-e a kormány, hogy a polgároktól ugyanilyen módon gyűjtsék össze a pénzt egy római katolikus templom vagy dzsámi felépítésére”.
Adott tehát a lehetőség a magyar politikusoknak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak is, hogy a magyar közösség számára fontos projektum részére, mint például a szabadkai Népszínház, amelynek a befejezéséhez 15 millió euró hiányzik, pótbélyeg kibocsátását javasolják.

Újvidék, 2011. október 7.
Bozóki Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése