2012. március 10., szombat

Orbán választott

Kisebbségjogi jegyzet


Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 5-én Budapesten „elfogadta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének meghívását, hogy személyesen vegyen részt a párt kampányában. Ezért várhatóan április végén ellátogat Vajdaságba”.
A Pásztor melletti kiállást Magyarország belgrádi nagykövetsége is megerősítette – írja a Danas című belgrádi napilap március 7-i száma.
– Az a támogatás, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök a választási kampányban a VMSZ-nek nyújt, folytatását jelenti annak a támogatásnak, amelyet Magyarország tanúsít Szerbia iránt európai felzárkózásában – nyilatkozta a Danas című belgrádi újságnak Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete. Hangsúlyozta: „Rendkívül fontos arra ösztönözni a magyar szavazókat, hogy tevékenyen vegyenek részt az európai politika formálásában, úgy a Vajdaságban, mint köztársasági szinten, és szavazataikat olyan pártra adják, amely nemzeti közösségük érdekeit a legelfogadhatóbb módon képviseli”.
A választási kampány hivatalosan még el sem kezdődött, a VMSZ már jó ideje – az általa irányított sajtó segítségével – javában hirdeti választási programját: A párt által befolyásolt Magyar Szó március 3-án két teljes oldalon (!) közölt interjút Pásztor Istvánnal a VMSZ készülő választási programjáról. Március 6-án (a budapesti látogatásáról szóló tudósítás mellett) a lap közölte még a pártelnöknek a látogatással kapcsolatos nyilatkozatát és beszámolt a VMSZ vezetőinek „a civil szervezetek képviselőivel” Újvidéken tartott „konzultációjáról”. Március 7-én a lap a Szabadkán tartott „második konzultációról ír”, amelyen Pásztor pártja „100 ezer szavazat” megszerzését tűzte ki célul.
Időközben ,,szünetel” a Magyar Szó weboldalán a kommentálási lehetőség. Az interneten ezzel kapcsolatban az a megállapítás kering, miszerint „a VMSZ megelégelte a kritikákat” és beszüntette a olvasók számára a lapban megjelent írásokhoz való hozzászólás lehetőségét. Egyesek a lapot már „az Új Esély (a VMSZ lapja – B. A. megj.) mellékletének” is nevezik. Mindez arról tanúskodik, hogy a napilap történetének talán a legsúlyosabb erkölcsi váltságát éli.
Mi van a Magyar Fordulatot alkotó négy magyar párttal (a Magyar Polgári Szövetséggel, a Magyar Remény Mozgalommal, a Vajdasági Magyar Demokrata Közösséggel és a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal)? Amióta február 25-én Újvidéken bemutatták a választási programjukat, szinte alig hallani róluk. Ezen persze nem kell csodálkozni, mivel a VMSZ befolyása alá került vajdasági magyar médiában szóhoz sem tudnak jutni. Ez azonban nem lehet ok a hallgatásra, hiszen számos más lehetőség is adódna, hogy álláspontjaik eljussanak a választópolgárokhoz.
A magyar miniszterelnök, mivel elfogadta, hogy személyesen részt vesz a VMSZ választási kampányában, valójában a VMSZ mellé állt, a többi vajdasági magyar párt ellenében. A magyar miniszterelnök támogatásának természetesen politikai súlya van, és kihatással lehet a magyar választópolgárok szavazására. Ezért Orbánnak azt is fel lehetne róni, hogy hátat fordított azoknak a vajdasági magyar pártoknak, amelyek támogatták, amíg ellenzékben volt.
A VMSZ melletti elkötelezése legalább kétféle hatást váltott ki. Egyesek szerint „nem kell véleményezni a mindenkori magyar kormány lépéseit, ha azok a kisebbségi közösségünk belső politikai viszonyait érintik. Mert különbözik a felelősség szintje”. Mások viszont felteszik a kérdést: Vajon helyes-e, jó-e az, ha a magyar miniszterelnök egy magyar pártot előnyben részesít a többivel szemben?
Nem jó. Ne Budapestről mondják meg nekünk, hogy kire szavazzunk, kit támogassuk. Orbán mostani álláspontja különben is szöges ellentétben van azzal, amit 2010. november 26-i belgrádi látogatása alkalmával nyilatkozott: – Az itteni magyar közösség ügyeiben az itteni magyar közösség illetékes elsősorban. A magyar kormány nem kívánja Budapestről megmondani, hogy milyen érdekei vannak az itt élő közösségnek – hangsúlyozta akkor Orbán.
Ezek szerint, a magyar kormányfőnek nem kellene beavatkoznia, elköteleznie magát egyik párt mellett sem. Főleg nem a választások előtt. Már csak azért sem, mivel ez „a kisebbségi közösségünk belső politikai viszonyait érinti”. A belső viszonyokról pedig csak a közösségnek van joga dönteni. Egyébként is, egyedül a VMSZ-nek vannak anyagi eszközei és felépítménye is, ami (a többi párt számára) már eleve egyenlőtlenné teszi a választási küzdelmet.
Lehetővé kellene tenni, hogy a vajdasági magyar polgárok szabadon, minden nyomásgyakorlástól mentesen mondjanak vélemény a VMSZ-nek a hatalomban való tízéves részvételéről. Erősen vitatható ugyanis az állítás is, miszerint a VMSZ olyan párt, „amely nemzeti közösségük érdekeit a legelfogadhatóbb módon képviseli”. Főleg azért, mivel egy eredménytelen, sikertelen politikáról van szó, amely nemhogy vajdasági magyar közösség helyzetén nem javított, de ellenzi a tényleges kisebbségi magyar politikai autonómiát is.
Pásztor támogatását azzal sem lehet indokolni, hogy „a VMSZ-nek – mint kisebbségi és regionális pártnak – világos európai irányvonala van”, mivel a többi vajdasági magyar párt is éppúgy támogatja az ország uniós csatlakozását.
Orbán Viktornak április végéig még van lehetősége, hogy lemondja a választási kampányban a VMSZ oldalán való részvételét.

Újvidék, 2012. március 10.

Bozóki Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése