2012. augusztus 26., vasárnap

„Szerbiában többé senkit sem büntetnek meg azért, mert nyilvánosságra meri hozni a véleményét”



Kisebbségjogi jegyzet

Sass László – a sajtóbeszámolók szerint – két hetet töltött Szabadkán börtönben, mivel nem fizette ki a százötvenezer dináros pénzbírságot, amit a Szabadkai Alapfokú Bíróság tavaly februárban első fokon, majd áprilisban a másodfokú bíróság rótt ki rá.
Sasst Toroczkai László jobbikos politikus perelte be azért, mert a Magyar Szó Közös Íróasztalunk rovatában Toroczkait Gyurcsány Ferenc volt magyar miniszterelnök emberének nevezte. A bíróság szerint Sass megsértette Toroczkait, és ezért 150 000 dinár kártérítés kifizetésére kötelezte őt, „de mivel Sass nem tudott fizetni, börtönbe vonult”. (Állítólag korábban Németországban vendégmunkásodott, viszonylag magas német nyugdíjat kap.) Az eset kapcsán olyan írás is megjelent, miszerint Toroczkai mielőtt a bírósághoz fordult, beérte volna egy nyilvános bocsánatkéréssel, amitől Sass elzárkózott.
Sass ügye önmagában meg sem érdemelné, hogy bárki is foglalkozzon vele, ha Tomislav Nikolić szerb elnök nem részesíti kegyelemben. Sass egyébként 150 napot ülhetett volna a szabadkai fogdában (A pénzbírság börtönbüntetésre való átváltása napi 1000 dináros tételekben történik, így jött ki a 150 nap.) Van azonban ennek az ügyek azonban néhány érdekes mozzanata is,amelyek miatt érdemes visszatérni rá.
Szerb köztársasági elnök – ismereteim szerint – eddig még soha nem részesített kegyelemben senkit, akit pénzbüntetésre ítéltek. Ez már úgymond önmagában is precedens.
Tomislav Nikolić államfő kabinetje augusztus 1-jén vette át Sass László kegyelmi kérvényét. A szerb köztársasági elnök augusztus 3-án megkegyelmezett Sassnak, aki a következő napon már el is hagyta a szabadkai Körzeti Fegyházat. Ez lehetne a második precedens, mivel ilyen expressz államfői kegyelemről se nincsen ismeretem.
A harmadik precedens magában a kegyelemről szóló döntés indoklásában található. A szerb államfő ugyanis „az illetékes bíróság és az igazságügyi minisztérium véleményezésének mérlegelése után a kegyelmi kérvényt azzal a meggyőződéssel írta alá, hogy a gondolati- és sajtószabadság a civilizáció egyik alapvívmánya. Mint megjegyezte, példátlan, hogy Sass László 150 napos börtönbüntetést töltsön le azért, mert nyilvánosságra hozta véleményét.”
            Sass Lászlót augusztus 7-én az elnöki rezidencián fogadta a szerb államfő és biztosította arról, hogy „Szerbiában többé senkit sem büntetnek meg azért, mert nyilvánosságra meri hozni a véleményét”.
            A kegyelemi döntés indoklása és Tomislav Nikolić augusztus 7-i nyilatkozata a továbbiakban bárki számára fontos hivatkozási alap is lehet. Az elnöki nyilatkozat ugyanis felülír több hatályos büntető- és polgári jogi, valamit a tájékoztatással kapcsolatos rendelkezést is. Kérdés, hogyan fog ez hatni a további bírósági gyakorlatra és meddig lesz érvényben?
Az ügy pikantériájához tartozik az is, hogy Sass László – a hírek szerint – nem újságíróként, hanem olvasóként írt Toroczkairól, mint Gyurcsány-bérencről a Közös Íróasztalunk rovatban, ami köztudottan évtizedek óta a Magyar Szó olvasói fóruma volt (amíg a Vajdasági Magyar Szövetég által irányított és a Magyar Nemzeti Tanács által felügyelt lapban meg nem szűnt). 
Az eset kuriózuma az is, hogy három újságíró-egyesület is: a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS), a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) kérte az államfőt, hogy részesítse kegyelemben Sasst. Nincs adatom viszont arról, hogy ilyen egységesen lépett volna fel a három – egyébként egymással nem túlságosan jó viszonyban lévő – újságíró egyesület a korábbi években, amikor hivatásos újságírókat citáltak a bíróság elé, mert nyilvánosságra merték hozni a véleményüket.    
További érdekes momentuma ennek az esetnek, hogy mindkét érintett fél, a felperes és az alperes i magyar nemzetiségű. Ennek kapcsán óhatatlanul felmerül, hogy a korábbi szerb köztársasági elnök, Boris Tadić, az aránytalanul súlyos börtönbüntetésre ítélt temerini fiúk kegyelmi kérvényeinek – akik szerb polgár elleni bűncselekmény miatt lettek elítélve – miért nem adott helyt? Kíváncsian várom, Nikolić hogyan fog viszonyulni a temerini elítéltek kegyelmi kérvénye iránt, ami már ott van az asztalán.

Újvidék, 2012. augusztus 26.
Bozóki Antal


Kapcsolódó írások:
– 150 nap Toroczkai legyurcsányistázásáért, http://srbija.blog.hu/2012/08/02/150_nap_borton_toroczkai_legyurcsanyistazasaert, 2012. augusztus 2., 10:15 
– Nikolić megkegyelmezett Sassnak, Magyar Szó, 2012. augusztus 4., 6. o.
– Fehér Márta: Mártírok. Mondatok. Függetlenség (?), Magyar Szó, 2012. augusztus 7., 7. o.
– Sass Lászlót fogadta Nikolić, Magyar Szó, 2012. augusztus 8., 8. o.
– Sass László: Mártírok. Mondatok. Függetlenség (?), Magyar Szó, 2012. augusztus 14., 7. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése