2012. szeptember 7., péntek

Amikor az észérvek felülkerekednek a gyanús célokon

Egyedül sokszor kevesek és gyengék vagyunk, de ha összekapaszkodunk, akkor bármi sikerülhet. Ez a sokszor már elcsépelt, de annál nagyobb igazságtartalommal bíró mondás vezette célra azokat a nagykikindai szülőket és pedagógusokat, akik a hatalmas politikai ellenszéllel és túlerővel nem törődve kiálltak a magyar gyermekeik érdeke mellett, és nem adták fel.
Azoknak, akik nem ismernék a történetet, itt az egyik és a másik emlékeztető írás. Mondhatnám, hogy frissebb fejleményre is hivatkozhatnék, de a Magyar Nemzeti Tanács vezetői azóta nem léptek a nyilvánosság elé és nem adtak hivatalos választ a kérdésekre, kételyekre és kifogásokra. Maradt a színfalak mögött sugdolódzás és időhúzás, amelyet az MNT arra próbált kihasználni, hogy ellehetetlenítse a magyar nyelvű oktatást az egyik patinás nagykikindai iskolában.
Hála Istennek és a szülők, pedagógusok összefogásának és kitartásának, szeptember elején kilenc magyar kisdiák kezdhette meg az első osztályt ebben az iskolában. Az utolsó utáni pillanatig azzal fenyegették a szülőket (akik szabályos módon beíratták és elkezdték járatni a gyermekeiket az iskolába), hogy törvénysértést követnek el, ha nem a Fejős Klára Általános Iskolába vezetik a nebulókat. Végül is, a szülők mindegyike ragaszkodott hozzá, hogy a Szent Száva Általános Iskolában is nyíljon új magyar elsős osztály, ezért aztán újabb levelükkel egyenesen és személyesen az oktatási miniszterhez utaztak Belgrádba, aki pontot tett az MNT által gerjesztett feszültségek végére, jóváhagyta a magyar osztály megnyitását.
Ilyen körülmények között megmaradt mindkét általános iskolában az első tagozaton a magyar nyelvű oktatás, és ha esetleg valaki kevésnek, szerénynek találná a friss diákok számát, annak mélyebben meg kell ismerkednie a városi viszonyokkal. Ebben a helyzetben az egy iskolába való koncentrálással a magyar elsősök számának lemorzsolódását érték volna csak el, mivel a szülők nem szerették volna a távolabbi és kevés diákkal rendelkező iskolába irányítani az övéiket.
Természetesen, a nagykikindai magyar oktatás helyzete korántsem rendezett. Most egy év áll rendelkezésére a feleknek, hogy (az eddigi egyoldalú gyakorlattól eltérően) minden fél bevonásával megleljék a közös nevezőt, és így szülessen meg a megoldás, amely az észak-bánáti magyarság egyik központja számára is hosszútávon fenntarthatóvá teszi a magyar oktatás továbbvitelét. Ehhez azonban az MNT-nek is sokkal konstruktívabbnak, nyitottabbnak kell lennie, illetve a szubszidiaritás elvét is be kell tartania.
László Bálint, az MRM elnöke, az MNT ellenzéki képviselője
(kép: illusztráció)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése