2012. szeptember 22., szombat

Szeptember 22.

Európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap)  (Svetski dan bez automobila / European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day)


Az Európai Unió szeptember 22-ére Autómentes Világnapot hirdetett meg. A minden évben megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a súlyos környezeti és egészségügyi problémákra.
A rendezvényre először 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta. E napnak köszönhető, hogy például Európa számos belvárosából sikerült a forgalom-korlátozástól
egészen az autók teljes kitiltásáig eljutni. Nem csak az ott lakók, de a látogatóik is örülnek az autóktól visszanyert térnek, levegőnek, tisztaságnak. 
Az európai autómentes nap hoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16 és 22. között rendeznek meg. A települések az Európai karta (Charta) aláírásával és az abban foglaltak vállalásával csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.


Szeptember 3. hétvégéjén
A tiszta hegyek napja (Dan čistih planina / International Day of Clear Mountains) 


Ez a nap a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet számos más világnap mellett. Nemzeti parkok, zöld szervezetek szerveznek ezen a napon társadalmi munkát és gyűjtenek hulladékot, tisztítják a természetet. 
Ezt a napot 2003 szeptemberében indította útnak a dél-koreai Han Wang Yong. Ő azon kevés hegymászó egyike, aki sorra meghódította a világ legmagasabb, 8000 méter feletti hegycsúcsait. Amikor ez sikerült, elhatározta, hogy újra megmássza a 14 csúcsot, de most már nem az egyéni dicsőségért, hanem azért, hogy összeszedje azt a sok tonna szemetet, amelyet az alpinisták az évek során otthagytak.Elmondása szerint addig nem tekint befejezettnek egy hódítást sem, ameddig nem hozta le a szemetet, és erre ígéretet is tett a hegynek. Azóta sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek nemzetközi védnöke az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója (UIAA).


Illusztráció: Kakasy Éva, A tiszta hegyek napja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése