2012. szeptember 26., szerda

Szeptember 26.



A nyelvek európai napja (Evropski dan jezika / European Day of Languages)

Az Európai Unió tagországaiban először 2001-ben rendezték meg Európában az Európa Tanács kezdeményezésére, melyen közel ötven ország vett részt. Ennek sikerén felbuzdulva, azóta minden évben megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről. Az Európa-szerte megrendezett programok célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.




A fogamzásgátlás világnapja / Svetski dan kontracepcije / World Contraception Day)

2007. szeptember 19-én több nemzetközi szervezet döntött úgy, hogy A veszély miatt felvilágosító kampányt indít a nem kívánt terhességek és abortuszok csökkentéséért, és megrendezik a fogamzásgátlás első világnapját, amelyre egy héttel később, szeptember 26-án került sor.
Ezen a napon hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek hívják fel a figyelmet a fiatalok szexuális felvilágosításának szükségességére és a korszerű fogamzásgátlási lehetőségek széleskörű megismerésére.
Miközben azt gondoljuk, hogy a mai tudásbázisú társadalomban milyen tájékozottak vagyunk a fogamzásgátlás témakörébe tartozó ismeretekből, addig Európában a 15 és 24 év közötti fiatalok körében öt közül egy nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátlást.
A világon évente 80 millió nőnél fordul elő nem kívánt terhesség, s évente 20 millióan vannak kitéve a terhességmegszakítás veszélyeinek. A nem tervezett terhességek közül 51 millió a fogamzásgátlás alkalmazásának hiánya miatt fogan meg, további 25 millió a fogamzásgátló módszer nem megfelelő használata vagy hibája következtében jön létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése