2012. szeptember 23., vasárnap

Mit lép a VMSZ?



A Vajdasági Magyar Szövetség pénteken vitatja meg az önkormányzatokban betöltött szerepét. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Pannon TV Közügyek című műsorában azt mondta: külön-külön vizsgálják meg egyes községekben, hogy miként viselkedik majd a párt: ellenzékbe szorul vagy vállalja a koalíciót és hatalmon marad.
A Vajdaságban eredetileg létrejött többségek egy részét felülírták az önkormányzatokban. Sok helyen a Szerb Haladó Párt és a köré tömörülő koalíció került hatalomra. A Vajdasági Magyar Szövetség emiatt akár ellenzékbe szorulhat. Ez a helyzet már megtörtént Újvidéken és Nagybecskereken is. A párt pénteken tart tanácskozást arról, hogy ebben az esetben mi a következő lépés.
„Azt kell végiggondolnunk, hogy Muzslyán, Szentmihályon, Lukácsfalván az embereknek mi szolgálja jobban az érdekét, mi szolgálja jobban azt, hogy a választási igéreteket meg tudjuk tartani. Vajon az, hogy 4 évig ellenzékben legyünk, vagy pedig az, hogy egy létező parlamenti többséggel valamiféle olyan együttműködést hozzunk létre, amelyik ezeknek a közösségeknek az érdekeit fogja használni” – mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke kiemelte: „nem változott a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja. Továbbra is a vajdasági magyar közösség érdekeit tartjuk szem előtt.”
„Amikor konkrét dologról kell dönteni, hogy mi legyen Szabadkán, mi legyen Kanizsán, Zentán, Becskereken, Zomborban akkor ahány eset, annyi mérlegelést igénylő szituáció. Ezeket nem ehet egy kaptafára megoldani. Mindenhol minden pillanatban kell meghozni a döntéseket.”
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: a legreálisabb változat az, hogy egyes községekben marad a mostani felállás és a koalíció a demokratákkal, de arra utalt, az is elképzelhető, hogy a VMSZ a haladókkal* működik majd együtt. (Pannon RTV)
Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, X. évf. 199. szám, 2012. szeptember 22.

__________
* Emlékeztetőül:
Az Szerb Haladó Párt (SZHP) a Szerb Radikális Pártból (SZRP/SRS) vált ki, amelynek elnöke a háborús bűnökkel vádolt, most is a hágai nemzetközi bíróság fogdájában lévő Vojislav Šešelj, alelnöke pedig Tomislav Nikolić, a mostani szerb köztársasági elnök volt. A mostani szerb kormánykoalíció másik vezető pártja, amelynek elnöke miniszterelnök is, a Szerb Szocialista Párt (SZSZP/SPS), amelynek a hágai börtönben elhunyt Slobodan Milošević, korábbi szerb elnök volt a vezetője.
Erkölcsi kérdés, lehet-e, szabad-e koalícióra lépni – a hatalmon maradás, jobban mondva néhány jól fizetett állás miatt – magyar szervezeteknek olyan pártokkal, melyek a kilencvenes években „egy szendvicset” ígértek a vajdasági magyaroknak az országból való távozáshoz?
B. A.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése