2012. november 14., szerda

November 12.

A szociális akció nemzetközi napja (Međunarodni dan socijalne akcije / International Day of Social Action)


A Szociális Munkások Nemzetközi Szervezete (International Federation of Social Workers – IFSW) az Európai Unió által támogatott kutatási programban összegezte az európai szociális munkások tapasztalatait a társadalmi kirekesztettséggel kapcsolatban. A kutatás vezetői arra biztatták a résztvevő országok kormányait, hogy döntéshozókkal és szakemberekkel, az e területen dolgozó vagy a problémák iránt érzékeny civil szervezetekkel, közösségekkel együtt dolgozzanak ki programokat a marginalizálódott rétegek beilleszkedésével kapcsolatosan. Az IFSW 1997. november 12-ére meghirdette A SZOCIÁLIS AKCIÓ NEMZETKÖZI NAPJÁt. Magyarországon először Nógrád megyében ünnepelték meg ezt a napot 1998-ban. Nógrád Megye Közgyűlése felhívással fordult valamennyi önkormányzathoz, a magyar társadalomhoz, hogy segítsék a kezdeményezés hagyománnyá válását. 2000 novemberében Budapesten is megrendezték az első emléknapot, amelyen a szociális és családügyi miniszter kitüntetéseket adott át.


Minőségügyi világnap (Svetski dan kvaliteta / World Quality Day)

Az Európai Minőségügyi Szevezet (EOQ) által 1988-ban meghirdetett minőségügyi világnap megünneplésével a szervezet a minőség iránti elkötelezettség fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.Magyarország 1992-ben csatlakozott az EOQ felhívásához.
A minőség és a minőségbiztosítási rendszerek megléte ma már világszerte az egyik legfontosabb versenyképességi tényező a tőkebefektetők számára új beruházási döntéseik elbírálásakor. A minőség magába foglalja a termékek és ennek biztosítása érdekében a gyártási technológiák, illetve a szolgáltatási folyamatok dokumentált, azonos színvonalú biztosítását. A megadott minőségi certifikáció biztosítékot jelent az elvárt minőségre.
Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB) 1972-ben alakult és azóta tagja az európai minőségügyi szervezetnek is. Alapító tagja az 1996-ban Chicagóban létrehozott Minőségügyi Világtanácsnak (World Quality Council). Legfőbb feladata, hogy közhasznú szervezetként koordinálja és segítse tagjainak minőségügyi tevékenységét.
Elsőként 1951-ben, Japánban alapítottak nemzeti minőségi díjat (Deming-díj). Az Amerikai Egyesült Államokban 1988-tól adnak díjat a teljes körű minőségirányítás bevezetésében kiváló eredményeket elért vállalatoknak. Az Európai Minőség Díjat 1992-ben alapították. A European Foundation for Quality Management (EFQM) által kidolgozott modellt az egész világon mint a nemzeti minőségdíjak alapját alkalmazzák.
Magyarországon több díj is van, amely a vállalatok minőségügyi teljesítményét ismeri el. A Nemzeti Minőség Díjat 1996-ban alapította Horn Gyula, az akkori miniszterelnök, azt megelőzően 1987-ben létesült a teljes körű minőségügyi rendszerben nyújtott tevékenység elismerésére a IISA-Shiba-díj. A Nemzeti Minőségi Díjat 1996-2006 között a Minőségfejlesztési Központ, 2007-től a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú egyesület, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete szervezi.
A világnaphoz kapcsolódva november 6-7 között a Magyar Minőség Társaság tartott konferenciát Budapesten a XXI. Magyar Minőség Hét keretében, Európa 2020 – Intelligens, fenntartható, inkluzív növekedés címmel. November 12-én az EOQ tagországának 150 kockázati és minőségbiztosítási menedzsere tanácskozik a norvég fővárosban, Oslóban.
 
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése