2013. március 5., kedd

Akcióterv készült a menekültek támogatására



A törökbecsei község három év alatt 30 millió dinárból szeretné megoldani az idetelepült családok egy részének lakhatási és szociális gondjait


A törökbecsei képviselő-testület múlt heti ülésén elfogadta a délszláv térségben dúlt háborúk során idekerült menekültek és az EU tagországaiból kiutasításra váró és onnan visszatérő menekültek befogadását segítő programot. A 2013–2016-ra vonatkozó akciótervhez a magyar képviselők eltérően viszonyultak: a hatalmi koalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség tagja voksával támogatta az elképzelést, a Magyar Egység Pártjának képviselője pedig ellene szavazott.
Erdmann Ferenc (MEP) elmondása szerint az előterjesztés indoklásában az áll, hogy ezzel a tervvel a község demográfiai helyzetén szeretnének javítani.
– Az elnöklőnek írásban benyújtottam egy erre vonatkozó észrevételt, melyben az alkotmányra hivatkozom, amely azokban a községekben, amelyekben hagyományosan őshonos kisebbségek is élnek jelentős számban, tiltja a nemzeti összetétel erőszakos megváltoztatását a kisebbségek kárára. Ennek a tervnek a megvalósulása Törökbecsén a magyarság rovására történne. Mivel a hatalmi koalíció szerint ez a veszély nem áll fenn, ők megszavazták a javaslatot, míg az SZHP és a SZER tagjai az én kérésemre nem támogatták azt. Ha végrehajtják ezt a tervet, azzal egyértelműen megváltoznak az etnikai arányok, ugyanis a probléma nem csak Kumánd települést, hanem Törökbecse városát is érinti – állítja Erdmann, aki szerint a községből az elmúlt húsz évben több mint kétezer magyar távozott külföldre.

Törökbecse község lakosságának jelenleg 18 százalékát teszik ki a magyarok (Fotó: Fehér Rózsa)

A 24 000 lelket számláló községben a magyarság lélekszáma a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 18 százalékot tesz ki. Ilia László, a VMSZ törökbecsei körzeti szervezetének elnöke szerint a terv a törökbecsei magyarokat nem, hanem elsősorban a szerbek lakta Kumándot érinti.
– Ha azt tapasztaljuk, hogy a program veszélyezteti a törökbecsei lakosság etnikai összetételét, erélyesen fel fogjuk emelni a szavunkat. A migrációs bizottság munkájában is részt veszünk, és követni fogjuk a terv végrehajtását, ha nem jó irányt vesznek a fejlemények, visszahívjuk képviselőnket a bizottságból – jelentette ki Ilia.
Az akcióterv adatai szerint a községben a délszláv háborúk kitörése óta 2080 menekültet regisztráltak. Jelenleg 116 menekült szerepel a nyilvántartásokban, és nagyjából tízen települtek át Koszovóból. A 2007-es EU-s megállapodás értelmében Törökbecsére 117 állampolgárt toloncoltak vissza, de mivel pontos nyilvántartás nincs róluk, ez a szám magasabb is lehet. Az akcióterv azt is megállapítja: az érintettek többsége feketén dolgozik, és egy részük nem is kíván elhelyezkedni, mivel nem szándékozik lemondani a Koszovóból érkező biztos támogatásról.
A terv szerint 2016-ig legalább öt családnak házat, harmincnak pedig épületanyagot venne az önkormányzat, minimum három családot montázsházakban helyeznének el, és igyekeznek munkát is adni a menekülteknek. A hároméves projektre az önkormányzat hárommillió dinárt tervez elkölteni, a megvalósításhoz szükséges további 27 millió dinárt pedig más forrásokból biztosítanák.
feró
Magyar Szó, 2013. március 5., 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése