2013. április 18., csütörtök

Április 18.


Andrea napja.
Az Andreas (magyarul + András) férfinévnek több nyelven (német, angol, holland, cseh, stb. (használatos női párja. Az András bibliai név: András apostol Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. Jelentése: férfias.
1984 – Műemlékvédelmi világnap.
1779 – Meghalt Fassola Henrik vasműves.
1816 – Megszületett Füredi Mihály népdal énekes.
1828 – Megszületett Zsolnay Vilmos keramikus.
1925 – Megnyílt az első Budapesti Nemzetközi Vásár.
1907 – Megszületett Rózsa Miklós magyar származású Oscar-díjas filmzene-szerző. Ismertebb filmzenéi: Tű a szénakazalban; Ben Hur Oscar-díj (1960); Ivanhoe; Quo Vadis?; A dzsungel könyve; A bagdadi tolvaj.
1947 – Megszületett James Woods amerikai színész. Ismertebb filmjei: Final Fantasy-A harc szelleme; Az igazság napja; Kapcsolat; A specialista; Volt egyszer egy Amerika...1955
Meghalt Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus.
1956 – Megszületett Eric Roberts filmszínész. Ismertebb filmjei: Dead End; Elsőszámú közellenség; A kábelbarát; Szökevényvonat.
1992 – Meghalt Benny Hill eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill humorista.




Április 18. - Nemzetközi műemléki nap.

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezetének (ICOMOS) javaslatára április 18-án tartják a műemléki és történeti együttesek nemzetközi napját, amelyet először 1984-ben ünnepeltek meg. Az idei év eseményei az oktatás öröksége központi téma köré csoportosulnak.
E napon világszerte különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. A műemlékek a múlt kiemelkedő jelentőségű építészeti, történelmi, városképi, kertépítészeti, néprajzi vagy technikatörténeti emlékei (épületek, építmények), amelyeket - értékeik védelme érdekében - védetté nyilvánítottak.
Magyarországon a műemlékvédelem kezdetei a műemlékek fenntartásáról szóló az 1881-es törvényig nyúlnak vissza. A jelenleg érvényben lévő kulturális örökségvédelmi törvényt 2001-ben fogadta el, s 2012. november 26-án módosította az Országgyűlés, a módosítások 2013. január 1-jével léptek hatályba. 
A hazai építésügy és az örökségvédelem átfogó újjászervezési programjának utolsó lépéseként 2013. március 28-án új háttérszervezet létrehozásáról döntött a kormány: a Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Kft. területfejlesztési és -rendezési, valamint építésügyi, műemlékvédelmi közfeladatokat lát el a jövőben. Az új szervezet július 1-jétől átveszi a régészeti lelőhelyekkel, műemlékekkel kapcsolatos örökségvédelmi nyilvántartás és kutatás, illetve a védetté nyilvánítások tudományos előkészítésének örökségvédelmi feladatait is.
A műemléki világnaphoz kapcsolódva évente odaítélik a magyar műemlékvédelmi szakma díjait: a műemlékvédelemért járó Forster Gyula-, illetve a régészeti örökségért járó Schönvisner István-díjat. A nem a szakterületen dolgozó személyek vagy szervezetek számára a Forster Gyula-, illetve Schönvisner István-emlékérmet, illetve a legkiválóbb helyreállításért odaítélt ICOMOS-díjakat. A legbotrányosabb örökségvédelmi ügyekre Citrom-díj kiosztásával hívják fel a figyelmet.

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése