2013. április 21., vasárnap

Polip: A VMSZ kádere egy kis "kukoricázás" fejében kedvezményesen jutott lakáshoz?



Takács Márta, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kádere, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója a cég nevében a piaci árnál kétszer több pénzt perkált le kukoricáért az Agroglob magánvállalatnak. Ennek fejében Bojan Kostićtól, az Agroglob igazgatójától kétszobás lakást vásárolhatott – hihetetlenül kedvező feltételek mellett! Legalábbis ezt állítja a Kurir napilap.
A belgrádi újság szerint a szóban forgó bizniszt 2010 augusztusában ütötték nyélbe, amikor Márta asszony szerződést kötött az Agroglob céggel a vadállomány számára szükséges takarmány beszerzéséhez, vagyis 380 ezer kilogramm csöves kukorica vásárlásáról, mégpedig 15 dináros áron, holott a tőzsdei ár 7 és 8 dinár között mozgott. Nemcsak, hogy túlfizette a kukoricát, hanem a tengeri még 2011 márciusában sem jutott el a vállalat minden részlegébe. A késésért pedig Kostić cégének nem kellett büntetést fizetnie.
Egy hónappal a szóban forgó adásvételt követően Takács Márta 67 négyzetméteres, kétszobás újvidéki lakás vásárlásáról szóló szerződést írt alá Kostićtyal. A lakáshoz garázshely is járt. Kostić 80 ezer eurót fizettetett meg Mártával. Egyébként a Takács Márta által vezetett Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatóbizottságának elnöke Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga első embere.
A Kostić és Takács közötti szerződés értelmében a lakás árából 30 ezer eurót legkésőbb 2010 december 31-ig kellett kifizetni, a hátramaradt 50 ezret pedig hitel útján az Agrobankon (!) keresztül kellett rendezni.
A szerződésben feltüntették, hogy Márta mindjárt, tehát az összeg kifizetése előtt az ingatlan tulajdonosaként jegyezhető be.
Takács igazgatónő azt állítja, hogy nem fizette túl a kukoricát, ugyanis szerinte az említett időszakban a tőzsdén nem lehetett 7-8 dinárért kukoricát vásárolni. Bizonylatot mutatott fel arról, hogy 2010 júniusa és 2011 áprilisa között nem lehetett csöves kukoricát vásárolni. Ami pedig az ominózus (Kostić féle) lakást illeti, Márta kabinetjében kijelentették, hogy az igazgatónő a szüleitől örökölt lakás eladásából származó 30 ezer eurót készpénzben, a többit pedig hitel útján biztosította. Munkatársai szerint szó sincs összeférhetetlenségről, ugyanis Takács nem a vállalat kliensétől (?!), hanem magánszemélytől vásárolt lakást – piaci áron.
Milorad Soro (64) mérnök, egykori revizor, az erdészeti igazgatóság volt vezetője szerint a Kostić – Takács üzlet precedensnek számít, hiszen az igazgatónő augusztus végén kötötte meg a takarmány beszerzéséről szóló szerződést, amikor az árak felfelé kúsztak, holott lehetett volna várni, mert a beszerzés egyáltalán nem volt sürgős. Ezt követően lakást vásárolt Kostićtól, amelyet az ő nevére írtak át mielőtt még kifizette volna. Ilyen sehol sem létezik – hangsúlyozta Soro, majd hozzáfűzte, hogy Takács Márta 300 ezer dináros fizetést határozott meg önmagának, miközben az alkalmazottak 26 ezer dinárt keresnek.
Kurir nyomán
http://www.delhir.com/delvidek/magyarsag-koezelet/6925-polip-a-vmsz-kadere-egy-kis-qkukoricazasq-fejeben-kedvezmenyesen-jutott-lakashoz-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése