2013. április 19., péntek

Április 19.



Emma napja.
Germán eredetű név. Alakváltozataival, az Irma és a német Erma névvel együtt Ermin, Irmin germán isten nevéből. Más feltevés szerint a germán hermion néptörzs nevéből való. Az Erm-, Imrm- névelem számos mémet név előtagjaként is előfordul, és az Emma ezek rövidülése is.
1713 – Elfogadták a Pragmatica Sanctiót, amely a nőági örökösödést is elismerte a Habsburg-dinasztián belül.
1824 – A görögországi Missolunghiban meghalt George Gordon Noel Lord Byron angol romantikus-klasszicista költő.
1858 – Megszületett ifj. Bókay János gyermekgyógyász, egyetemi tanár.
1882 – Meghalt Charles Robert Darwin angol természettudós, aki megalkotta a természetes kiválasztódás elméletét.
1885 – Megszületett Gózon Gyula Kossuth-díjas színész, kiváló művész.
1897 – Egerben megszületett Kováts Terus színésznő (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Fekete gyémántok).
1906 – Párizsban meghalt Pierre Curie francia Nobel-díjas fizikus, akit egy lovaskocsi gázolt el.
1928 – Megszületett Kazimir Károly Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, kiváló művész.
1945 – Megszületett Soltész Rezső énekes.
1946 – Megszületett Tim Curry angol színész (Három testőr, Charlie angyalai, Addams Family 3.; Haláli fegyver; Oscar; Rocky Horror Picture Show.




70 éve, 1943. április 19-én kezdődött el a varsói gettófelkelés.

Lengyelország 1939. szeptemberi német lerohanása után vette kezdetét a zsidó lakosság módszeres üldözése, gettókba gyűjtése. A legnagyobb gettót, a varsóit 1939 novemberében hozták létre. A 307 hektárnyi, három méter magas, szögesdrótos fallal körülvett területre végül 550 ezer embert zsúfoltak össze, egy szobában nyolcan-tizenöten is laktak. A zsidóság kiirtásának - Hitler által meghirdetett - célja az itt élő lakosság kifosztása és elpusztítása volt. A gettó lakói közül létrehozták a zsidótanácsot (Judenrat), amely a német utasításokat adta tovább, és megpróbálta az életet elviselhetőbbé tenni. A gettólakókat az éhség és betegségek tizedelték, 1940-1942 között százezren haltak meg. 1942. július 22-én a németek megszállták a varsói gettót, 300 ezer embert deportáltak, többségüket a treblinkai haláltáborban gyilkolták meg.
A deportálások megkezdése után a gettó területén megindult a fegyveres ellenállás megszervezése, és 1942 decemberében Mordechaj Anielewicz létrehozta a főleg fiatalokból álló Zsidó Harci Szervezetet (ZOB), amely aztán a lengyel hadsereg volt tisztjeit tömörítő Zsidó Harci Szövetséggel karöltve 1943. április 19-én összecsapott az 1 km2 területűre összeszorított gettó felszámolására odavezényelt SS-katonákkal. A németek Stroop SS-tábornok irányításával páncélosokat, lángszórókat, robbantó alakulatokat vetettek be, hogy a mindössze 600 fős zsidó ellenállócsoportot megtörjék. A gettó lakói, 2 géppuskát, 14 puskát és 500 pisztolyt birtokolva, lakásról lakásra védekeztek, kézigránátokkal felgyújtották a páncélosokat, s váratlan veszteségeket okoztak a több mint 2000 SS-katonából álló egységnek. Himmler végül utasítást adott a gettó teljes megsemmisítésére, amelyre 1943. május 16-án a varsói zsinagóga felrobbantásával került sor. A zsinagóga felrobbantásával véget ért varsói gettófelkelés nagy presztízsveszteséget és anyagi kárt okozva a náciknak. Ez a lázadás volt az első nagy katonai akció a megszállt területen, s a 11 milliós európai zsidóság ekkor fejtett ki először számottevő fegyveres ellenállást az ellene irányuló náci népirtás megakadályozására. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése