2015. június 21., vasárnap

A hír – ami lassan mindenki fülébe eljut – igaz.

Menthetetlenül elgurult a gyógyszer: Pásztor a VMSZ tegnap esti, több órán át tartó tanácsülésén ravaszul feloszlatta a párt elnökségét, és az új választásokkal - elsőként a vajdasági magyar politika történetében - gyakorlatilag leváltatta a párt egyik, nemrégiben kinevezett alelnökét, Varga Lászlót amiatt, mert ő is támogatta egyetlen napilapunk, a Magyar Szó (zömmel fiatal) újságíróinak a vélemény- és sajtószabadságért síkraszálló kezdeményezését, nyílt levelét! Az elnökségből kiszorították Józsa Lászlót is, aki szintén a MaSzósokat támogató nyilatkozat aláírói között volt.
Pásztor és Lovas propagandagépezete most vídiakemény fokozatra fog kapcsolni: valahogy bele kell verni a parasztok fejébe, hogy ezek az emberek - az aláírók - egytől egyig árulók, és a magyar egység szétbomlasztásán fáradoznak.
Ám nem is az a fő kérdés számomra, hogy hogyan reagál a központi hatalom - hiszen azt már kiismerhettük, szinte a hazug szalagcímeket is meg tudnánk fogalmazni a főcenzor asszony helyett. Ennél sokkal fontosabb számomra, hogy az örök ellenzéki szerepbe szinte már belebetegedett újságírók és írók, akik mindenen tudnak fogást találni, mindenbe bele tudják mélyeszteni a fogukat (abba is bele tudták, hogy a politikai és közéleti személyiségek - felhagyva a sokat kifogásolt hallgatással - a támogató nyilatkozatukkal pontosan azt csinálták végre, amit évek óta elvártunk tőlük, amiért kegyetlenül nyírtuk őket! - tettem ezt én is a kollektivizáló, VMSZ-t en bloc kritizáló írásaimban), vajon képesek-e felmérni a helyzet súlyát, képesek-e disztingválni, és legalább egyszer az életben előre átgondolni, hogy amit leírnak, az milyen irányba tereli az eseményeket? Mert hogy tereli.
És ugyanilyen fontos számomra az is, hogy a VMDK-ban - akik non-stop le vannak maradva egy-két ütemmel a történésektől, és ha időnként véletlenül valami jó dolog történik, annak kimondása olyan náluk, mintha a fogukat húznák - meghallják-e legalább egyszer ebben az életben az idők szavát, vagy megint valami múlt heti eseménnyel kapcsolatban adnak ki egy durván megkésett közleményt? Örökké csak a mindent jobban tudó ellenzék szerepében kívánnak-e vegetálni, esetleg a rossz helyzetfelismerés miatt a földön fekvőbe még bele is rúgni, vagy képesek lesznek konstruktívat lépni?
ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS KEZDŐDIK.
Én szóltam.
Stephen Bozhen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése