2015. június 23., kedd

Hétfőn tartották a szerbiai nemzeti kisebbségek kérdéseivel foglalkozó munkacsoport ülését Belgrádban



Második ülését tartotta a szerbiai nemzeti kisebbségek kérdéseivel foglalkozó munkacsoport Belgrádban. Az ország uniós csatlakozási tárgyalásainak részeként kell ennek a munkacsoportnak megalkotnia a saját programját a kisebbségvédelem tekintetében.
Ma azt a tervezetet kellett volna a résztvevőknek megvitatni, amely az alapelveket fekteti le, valamint megszabja a tartalmi elemeit a kisebbségi akciótervnek. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ülés után a Pannon RTV-nek elmondta: több országos kisebbségi önkormányzat nem küldte el az észrevételeit, így halasztani kellett a döntést, hogy egy egységes tervezet készüljön. Az MNT a tanácskozásra a kisebbségek helyzetére vonatkozó meglátásait elésztíette.
Hajnal Jenő, az MNT elnöke:  „Nagyon sok olyan szempont van, amelyből kettőt emelnék ki, egyrészt az oktatás területén a törvények összehangolásának a fontosságát. Azt, hogy néhány véleményező ismét a bilingvális oktatás lehetőségét bevezette, amely ellen mi tiltakoztunk. Ezt ezúttal is szóvá tettük. Másrészt, ami ennél is fontosabb, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsokról szóló törvény egy olyan, a szaktörvények felett álló, alkotmányból eredő, kisebbségi dolgokat szavatoló biztosító törvényként tudjon működni, amely mint a most tapasztalható összehangolatlanságot ki tudná küszöbölni.”
Kisebbségi Fórum – Temerin
KIFO HÍRLEVÉL II. évf. 158. szám
2015. június 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése