2015. június 29., hétfő

Nyílt levélben kér segítséget a Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztősége


Nyílt levélben kér segítséget a Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztősége
A Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének tagjai nyílt levéllel fordultak Pintér Attilához, Magyarország belgrádi nagykövetéhez, Babity János szabadkai magyar főkonzulhoz és Pásztor Istvánhoz, a VMSZ elnökéhez, s segítséget kérnek a médium fennmaradása érdekében. A levelet az alábbiakban ismertetjük.

Tisztelt Nagykövet Úr, Főkonzul Úr, Elnök Úr!
Július 1-én tizennégy olyan önkormányzati rádió és televízió szűnt volna meg a Vajdaságban, amelyek magyar nyelven is sugároznak műsort. A privatizációs folyamat négy hónappal történő meghosszabbításával azonban további esélyt kaptak ezek a médiaházak a fennmaradásra. Legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy valóban ez volt a cél, s nem az, hogy a kormány elkerülje azt a kellemetlenséget, hogy ugyanazon a napon hallgassanak el ezek a rádiók, amikor együttes ülését tartja a szerb és a magyar kormány.
Fontosnak tartjuk azonban leszögezni, hogy a törvények módosításával még semmi sem oldódott meg. A nagyobb médiaházaknak, mint amilyen a Szabadkai Rádió is, nincs esélyük arra, hogy sikeresen privatizálják őket, s utána önerőből fennmaradjanak a piacon.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke májusban az együttes kormányülés kapcsán sürgette a magyarországi szerb és a szerbiai magyar kisebbségek helyzetével foglalkozó kormányközi vegyes bizottság felállítását, mondván, azon a fórumon lehetne megtárgyalni a nyitott kérdéseket. Ha létrejön ez a vegyes bizottság, akkor kérjük, hogy ezen médiaházak ügyét is tárgyalja meg, de akár a mostani együttes kormányülés napirendjén is szerepelhetne ez a kérdés akár az egyéb napirend alatt is.
A kisebbségi nyelvű közszolgálati tájékoztatás ilyen arányú leépítése sérti és jelentős mértékben csorbítja az adott kisebbségek, köztük a magyarok szerzett jogait. Párbeszédet kell indítani, hogy Szerbia azon szándékát tiszteletben tartva, hogy az állam kivonul a médiából, miként lehet átmenteni ezen szerkesztőségeket úgy, hogy azok működése, önállósága, s ezzel párhuzamosan a médiapluralizmus ne kerüljön veszélybe.
Hisszük, hogy megoldás van, csak meg kell találni a legjobbat.
Kérjük Önöket, hogy minderről értesüljön a magyar fél, s lehetőségeik szerint hassanak oda, hogy ezt a kérdést legalább megemlítsék a szerb és magyar kormány együttes ülésén, illetve, hogy utána tárgyalások kezdődjenek a megfelelő szinteken az érintettek bevonásával a kérdés tartós és megnyugtató rendezéséről.
Segítségüket előre is tisztelettel köszönjük!

Szabadka, 2015. június 29.

A Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztősége:

Bencsik István
Demus Éva
Halgašev Gavranović Andrea
Kazinczy Paszterkó Diana
Németh Ernő
Piuković Norbert
Szarapka Suzana
Temunivić Rita
Tóth Imre
Varga Ágota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése