2015. szeptember 17., csütörtök

Éhn József levele Csorba Bélához

VMDP elnökének,
Temerin

Tisztelt Csorba Béla!

Álláspontját osztva, értetlenül állunk az előtt, ahogy a szerb Kormány felelős politikusai a szerb-magyar határon kialakult, részben a megengedő szerb magatartás által okozott problémát kezelik. Vagyis mégiscsak értjük, hiszen  - a csatlakozási tárgyalások küszöbén - folyamatosan azt mondják, amit az európai balliberálisok szeretnének hallani, de a valóságról nem beszélnek.

Ugyanis fel kell tenni néhány fontos, megkerülhetetlen kérdést:

1. Ki szállította Presevóból hónapokon keresztül a migránsokat a magyar határra? Válasz: a migránsok tízezrei szerb autóbuszokon, a szerb kormány hallgatólagos jóváhagyásával, szerb rendőrök kíséretében érkeztek, közvetlenül a már csak gyalogosan megközelíthető magyar határ közvetlen közelébe. Hónapokon keresztül, amíg ezt az áradatot Magyarország befogadta, ezt és a következmények egyoldalú áthárítását "természetesnek" tartották
2. Mit tett a szerb kormány a területén 72 órára korlátozott áthaladás során a migráns-áradat regisztrálására, ellenőrzésére? Nincs tudomásunk arról, hogy bármilyen tekintetben is osztoztak volna a migráns-áradat ellenőrzése feletti, európai felelősségben. Vagy a déli határon áthaladó tömegek ellenőrzése csak Magyarország felelőssége lett volna? Ki vállalja a felelősséget azért, ha a közeljövőben a beáramló migránsok között, a regisztráció elől rejtőzködő terroristák - valahol Európában - halálos áldozatokkal járó merényleteket követnének el?
3. A Magyarország déli határán szeptember 15-én életbe lépett határzárról, az ezzel kapcsolatos törvények változásáról hetek óta zeng a világsajtó, a magyar kormány rendszeres, nyilvános tájékoztatások sorát tartotta, csak az nem tudott róla, aki nem akart.
Miért állítják mégis a szerb kormánytisztviselők  - a nemzetközi sajtónak üzenve - azt, hogy erről nem kaptak előzetes tájékoztatást?  
4. Mégis, milyen módon kellett volna megvédeni a röszkei határon a magyar határt védelmező rendőröket a szerb területről ellenük irányuló, brutális migráns támadástól? Valóban az a probléma, hogy a legenyhébb eszközökkel védekező magyar határvédők által, magyar felségterületről alkalmazott vízágyúk sugara és a könnygáz-gránátok szerb területre kerültek? A szerb területről induló migráns agresszió megfékezésében a tétlen szerb rendőrségnek nincs felelőssége?
5. Mi lenne a következménye annak, ha a magyar határőrizeti szervek engednének az erőszaknak?  Röviden: Magyarország egyre erőszakosabban fellépő migráns tömegek általi elözönlése. Erre pedig a magyar kormánynak a választóiktól nincs felhatalmazása, nem is fogják megtenni, ez tehát nem jelenthet kiutat.
6. Kinek áll érdekében a fennálló patt-helyzet állandósítása, a feszültség szítása, a schengeni határokat Európában hónapok óta védő magyar kormány sorozatos hazugságok és álhírek általi befeketítése? Hiszen a konfliktus környezetében teljes a sajtószabadság, a helyszínen mindenki szabadon forgathat, de valahogy ebből a "szabadságból" az álhírek, a torzítások kapnak először szabad utat az európai közvéleményhez, amely még nem szembesült a Magyarországon hónapok óta tartó elözönlés következményeivel..

Végezetül: az utolsó migráns-hullám szervezetten érkező szerb autóbuszokon, szerb rendőrök tudomásával és kíséretében, annak ismeretében érkezett Röszkére, hogy a magyar határt szeptember 15-én a magyar törvényhozás lezárja (szeptember 14-én éjfélig az érkező migránsok átléphették a magyar határt!).
Miért nem intézkedik a szerb kormány arról, hogy a szervezetten oda szállított, a felségterületén tartózkodó mintegy 3.000 embert, beleértve az agresszívan fellépő kemény magot, úgy, ahogy jöttek - ugyancsak szerb autóbuszokkal - az időközben fogadó-késznek mutatkozó Horvátország határára szállítsa és ezzel megszüntessen egy nyilvánvalóan álságosan gerjesztett feszültség-forrást? Most hol van az a nemzetközi szolidaritás, amire más esetekben oly gyakran és előszeretettel hivatkoznak.  

Féltjük a harapófogóba kényszerült, délvidéki, magyar közösséget, amelyet erkölcsi kötelességünk mentesíteni a nem általuk okozott feszültség alól, bármely, ma még előre nem látható esemény esetén.

Éhn József,
Budapest-Budaörs
2015. szeptember 17. [9:18]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése