2016. február 4., csütörtök

Lehessen magyarul felvételizni a Jogi Karon is!

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának közleménye


  
(fotó.: rtv.rs)
(fotó.: rtv.rs)

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma 2016. január 31-én megtartott elnökségi ülésén egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiáll a Vajdasági Magyar Diákszövetség mellett, és támogatásáról biztosítja az Újvidéki Egyetem Jogi Karával szemben folytatott perben.
A VMSZ IF számára kiemelten fontos, hogy 2016-tól az Újvidéki Egyetem Jogi Kara is biztosítsa azt a lehetőséget a nemzeti kisebbségek számára, hogy azok anyanyelvükön felvételizhessenek, hiszen a Tartományi Képviselőház 2015. április 8-ai rendelete arra kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy nemzeti kisebbségi nyelveken is szervezzék meg a felvételi vizsgákat. Kiállunk az mellett, hogy a leendő magyar egyetemistáknak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy magyarul felvételizhessenek az Újvidéki Egyetem Jogi Karára, hiszen az említett rendelet tiszteletben nem tartása kisebbségi jogaink csorbítására irányul.
Az a tény előtt, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Kara a felvételi alkalmával megvonta a magyar nemzetiségű jelentkezőktől a lehetőséget, hogy anyanyelvükön felvételizzenek, megdöbbenéssel állunk.
Tisztában vagyunk azonban azzal is, hogy az egyetemi tanulmányok túlnyomórészt szerb nyelven folynak az adott karon, de hisszük azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvű felzárkóztató tanfolyamok, valamint maga az új környezet is segítségére lesz az egyetemistáknak abban, hogy megfelelő szintre emeljék a szerb nyelvtudásukat, és ezáltal sikeresen fejezzék be tanulmányaikat – áll a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának közleményében.
Magyar Szó, 2016. február 4., 9., vagy
http://www.magyarszo.com/hu/2962/kozelet_oktatas/140517/Lehessen-magyarul-felv%C3%A9telizni-a-Jogi-Karon-is!.htm, 2016. február 3., 17:38

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése