2017. március 26., vasárnap

A pártok kezében vannak a személyes adataink

 Négyszáz ezer polgár adatai szivárogtak ki, köztük a magyarlakta települések lakosaié is

<span class="entry-title-primary">A pártok kezében vannak a személyes adataink</span> <span class="entry-subtitle">Négyszáz ezer polgár adatai szivárogtak ki, köztük a magyarlakta települések lakosaié is</span>

Több mint 400.000 szerbiai polgár személyes adatai, vagyis lakcíme, személyi igazolványának száma, otthoni és mobiltelefonjának száma és személyi száma található azokban a táblázatokban, amelyeket egy nyilvános szerveren tároltak és most kiszivárogtak. Az egyes személyes adatai mellé beírt megjegyzések igazolják, hogy pártcélokra használták ezeket az adatbázisokat.



Az N1 tévé közölte egy hacker történetét, aki rátalált erre a bázisra.
Precízen rangsorolva összesen 222 táblázatban tárolják egész Szerbiából falvak és városok lakosainak személyes adatait, amelyek mellett megjegyzések igazolják, hogy ezeket a bázisokat a pártok használták, mégpedig a hatalmiak.
Így például ilyenek találhatóak:
6209: Eddig a DP-re szavazott. Ezen túl nem. Rokkant. Gyermekei 20 és 22 évesek. Munkanélküli, a felesége egy kávézóban dolgozik, 11 ezer dinárért. Ő boszniai rokkant.
7382: Ramiz felesége. Azt mondja, ha a választás előtt némi étolajat, lisztet osztunk, minden adicai albán ránk szavaz majd. Sokat tud.
34142: A jelenlegi hatalom nagy ellenzője. Nem kell vele kapcsolatba lépni.
Ezek az adatok egy nyilvános szerveren szerepeltek, amit nem használ sok ember, noha elméletileg bárki csatlakozhatna. A szóban forgó informatikai szakember, miután olyan információt kapott, hogy a szervert váratlanul leállították, utána nézett a dolognak. Mint elmondta, csak néhány napi vizsgálódás után vette észre, hogy 400 ezer ember komplett adatbázisa szerepel itt.
A személyes adatok mellett egy dossziét is talált a szakember, amelyen s. micanovic neve szerepelt, illetve e-mailjei levédett másolatai. Ekkor sikerült számos elektronikus levelet feltörni, amelyek egyike az úgynevezett kapilláris vagyis biztosra vehető szavazatokat gyűjtő adatbázisra vonatkozott egy másik pedig ennek az adatbázisnak a felhasználására.
A feltört e-mail tulajdonosa Aleksandar Dujanović, a belgrádi Savski venac község polgármestere, aki az N1-nek cáfolta, hogy ehhez köze lenne. Ami érdekes, ezt a bázist minden bizonnyal még a Demokrata Párt kezdte összeállítani, de aztán valahogy a haladók kezébe került, valószínűleg a hatalomváltáskor, majd az SZHP bővítette azt személyi számmal és a személyekre vonatkozó megjegyzésekkel. Ezekkel az adatokkal többféle módon vissza lehet élni.



A szerver adatait az N1 tévé nem fedte fel, de riportjukból látható, hogy az adatbázisban adai, topolyai, óbecsei, zentai, magyarkanizsai és szabadkai személyek adatai is szerepelnek.
Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos a kiszivárgott bázisról elmondta, itt hatalmas mennyiségű bűncselekményről van szó, amelyek felfedése a rendőrség és az ügyészség dolga lenne.
A biztos a héten már közleményben reagált nagyszámú polgár megkeresésére, akik arra panaszkodtak, hogy a hatalmi pártok aktivistái otthonukban zaklatják őket. Mint akkor kiemelte, a választói névjegyzék és más személyes adatok felhasználása a választási kampány során bűncselekmény, amely három évig tartó börtönbüntetéssel szankcionálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése