2017. március 8., szerda

Kossuth és Petőfi forog a sírjában

Az alárendelt szerep azoknak jutott, akik vajdasági magyarként Vučićot éltették

<span class="entry-title-primary">Kossuth és Petőfi forog a sírjában</span> <span class="entry-subtitle">Az alárendelt szerep azoknak jutott, akik vajdasági magyarként Vučićot éltették</span>

Március idusát emlegetni a Szerb Haladó Párt elnökjelöltjének a nagygyűlésén, legalább annyira ízléstelen dolog, mint zsidóviccet mesélni egy holokauszt-megemlékezésen. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mégis ezt követte el Szabadkán, amikor számtalan más közhely mellett – amellyel az ilyen dzsemborikon illik benyalni az Avala és Kopaonik géniuszának –, az 1848-49-es forradalmunkat és szabadságharcunkat is felemlegette a magára túl sokat is adó, önmagát minden szerbek szerbjének tekintő Aleksandar Vučićának hízelegve.
Megértem én, hogy idővel megszépülnek a múlt emlékei, és én is szívesen idézem fel a katonatörténeteimet, ahogy egymást ugrattuk, s a dróton keresztül becsempészett itallal átdorbézolt éjszakákat… De egy pillanatra sem felejtem el, hogy éppen 1991-et írtak, amikor angyalbőrbe bújtatva „szolgáltam a hazát”, s egyáltalán nem volt mindegy, amikor az egyik éjszakán még a körlet meleg hálótermében, a másik este viszont már egy lepukkant terepjáró rakterében hajtottam álomra a buksimat. Mert, ugye, időközben harci riadót fújtak és a nemlétező háborúban éppen egy szlavóniai turnéra invitálták meg az egységemet. S annak ellenére, hogy semmi ihletem sem volt az egészhez, nekem is mennem kellett.
Így minden „szófogadó” vajdasági magyarok pásztorának sem kellene megfeledkeznie arról, hogy 1848 márciusának idusán miért is tört ki a magyar forradalom, s az miért alakult át később szabadságharccá. Miről szól a március 15-e előestéjén a budapesti Landerer & Heckenast nyomdában kiadott 12 pont, Petőfi miért írta és szavalta el a Nemzeti dalt?
Március idusát pedig különösen ízléstelen annak tudatában emlegetni, hogy a magyar szabadságharc leverését követően (amiből mellesleg szerbek is alaposan kivették a részüket), milyen megtorlások történtek. Például csak a zentai mészárlások két hete alatt hozzávetőlegesen 2000-2800 embert öltek meg, a legtöbbjüket különös kegyetlenséggel.
Kíváncsi lennék, hogy most Kossuth, Petőfi és Széchenyi miképpen vélekedne Pásztor Istvánnak és a VMSZ-nek a szerb haladókhoz való hozzásimulásához,
s arra is érdemes lenne rákérdezni, hogy a legutóbbi balkáni vérzivatarban elesett vajdasági magyar kiskatonák hozzátartozói most hogyan vélekednek a szerb-magyar viszonyról, amelyben az alárendelt szerep mindenképp azoknak jutott, akik Szabadkán most vajdasági magyarként Vučićot éltették. Félek, hogy amennyiben Kossuth és Petőfi láthatná ezt a szerb haladókkal való fenenagy bratyizást, propellerként kezdene el forogni a sírjában. Végül pedig, március idusának jegyében, hadd zárjam Petőfi A nemzethez című verséből vett idézettel ezt a kis szösszenetemet:
„Köztünk van a legnagyobb ellenség,
A cudar, az áruló testvérek!
S egy közűlök százakat ront el, mint
A pohár bort az egy cseppnyi méreg.”


http://szabadmagyarszo.com/2017/03/07/kossuth-es-petofi-forog-a-sirjaban/, 2017. március 7. 


Az emlékezet tényleg csak a történészekre tartozik? Pásztor szerint a VMSZ-nek „elemi érdeke”, hogy kitartson a haladók mellett

<span class="entry-title-primary">Az emlékezet tényleg csak a történészekre tartozik?</span> <span class="entry-subtitle">Pásztor szerint a VMSZ-nek „elemi érdeke”, hogy kitartson a haladók mellett</span> 
 
Újhelyi Ákos sem maradhatott távol a rangos eseményről

Elözönlötték Szabadkát a Szerb Haladó Párt szimpatizánsai, akik a Tito Marsall sugárúton tömegekben hömpölyögtek a sétaerdei sportcsarnokig, amely zsúfolásig megtelt. A szakadó eső sem tántorította el a kinn rekedt rajongókat, akik óriáskivetítőn kísérték figyelemmel a bentről sugárzott műsort. A tömeg euforikus hangulatban várta Aleksandar Vučić miniszterelnököt, köztársasági elnökjelöltet, akit nagy számban kísérték el kollégái, a haladók magas rangú tisztségviselői, kormánytagok, miniszterek és koalíciós partnerek. A Vajdasági Magyar Szövetség részéről Pásztor István pártelnök, Pásztor Bálint, Kovács Elvira és Fremond Árpád parlamenti képviselő, továbbá Kern Imre államtitkár is Vučić társaságában érkezett a helyszínre. A közönség soraiban több más ismert VMSZ-es személyiség is megjelent, például Bús Ottó és Újhelyi Ákos.

Aleksandar Vučić a VMSZ-es kíséretével

Szerbia himnuszát a nagybecskereki Szent Serafin Sarovski egyházi kórus igazán magas színvonalú előadásában hallhatta a közönség, majd ezt követően a szónokok vették át a színpadot.
Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke elmondta: „Jó a legjobbak társaságában lenni, de mindenki közül a legjobb Aleksandar Vučić. Büszkén jelenthetjük ki, hogy Szerbiának van kire szavaznia. Az eredmények alapján mondjuk ezt, amelyeket elért, és amelyek garanciát is jelentenek a választási győzelméhez. Vajdaság Aleksandar Vučićra szavaz, de nemcsak Vajdaság, hanem Belgrád, Šumadija, Dél-, Kelet-, és Nyugat-Szerbia is rá adja majd a voksát.”
Davor Štefanek olimpiai bajnok birkózó és Saghmeister Gábor motorversenyző, a Dakar-rally hazai résztvevője köszönetet mondott az illetékes szakpolitikusoknak, amiért támogatják a sportolókat.

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében úgy fogalmazott: „Aleksandar Vučić a Vajdasági Magyar Szövetség elnökjelöltje, de bátorkodom kijelenteni, hogy nagyszámú vajdasági magyar polgár elnökjelöltje is. Aco, želim da to znaš, učinićemo sve da budeš predsednik Republike Srbije. (Aco, szeretném, hogy tudd, mindent megteszünk azért, hogy te légy Szerbia köztársasági elnöke) A Vajdasági Magyar Szövetség egy nemzetileg elkötelezett, polgári értékeket valló regionális magyart párt. Mondom ezt akkor, amikor közeledik március idusa, amikor március 15-én újra és újra ráeszmélünk a nemzeti egység fontosságára. Elemi érdekünk, hogy partneri kapcsolatot építsünk. Ennek megtartása érdekében hoztuk meg azt a döntést, hogy a soron következő elnökválasztáson Aleksandar Vučićot támogatjuk. Mindenkinek van emlékezete és mindenkinek volt múltja. De az emlékezet és a múlt a történészek dolga, nekünk a jövővel kell foglalkoznunk, a jövő vonatkozásában pedig ettől jobb döntést nem hozhattunk volna.”

Aleksandar Vučić megígérte, hogy megtanul magyarul (no, hát majd rálesünk erre is…)

Aleksandar Vučić miniszterelnök, köztársasági elnökjelölt azzal kezdte beszédét, hogy büszke arra, hogy milyen sokan összegyűltek egy ilyen esős napon, majd hozzátette még: „Azokra is büszke vagyok, akik előttem felszólaltak itt. Néhány szót szeretnék mondani barátomról, Pásztor Istvánról. Nem mindig dolgoztunk együtt, de akkor is tiszteltük egymást. Fokozatosan építettük ki a kapcsolatot, amelyből bizalmas barátság lett. Pásztor István megmutatta, hogy ő Szerbia és a szerb nép őszinte barátja, ezt mindenkinek tudnia kell. Ő épített hidat országunk és Magyarország között, de hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarország támogassa hazánkat. Amikor Brüsszelben megnyitnak egy-egy újabb fejezetet a csatlakozási tárgyalásinakban, egy emberre mindig biztosan számíthatunk: Szíjjártó Péter magyar külügyminiszterre. Tudom, hogy Istvánnak nagyon nehezére esik engem támogatni, és ezt nem is rejtette véka alá. Mert nem tudja a magyarok egy részének elmagyarázni. Egyesek emiatt támadják is. Elnézést kérek, hogy magyarul mindössze tizenöt-húsz szót ismerek, pedig édesanyám becsei. Ez csak azt mutatja, hogy nekünk is mennyire meg kellene változnunk. István ugyanúgy beszél szerbül, mint én. István, ez azt jelenti, hogy tőled és nemzettársaidtól tanulnom kell a jövőben, de ez nem fog nehezemre esni.”

Ilyen kevés nemszabadkai ember is régen gyűlt össze Szabadkán





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése