2020. június 28., vasárnap

I ČLANU RIK-a DOJADILO

"Izborni proces je pretvoren u cirkus!" (VIDEO)

28. 06. 2020. 12:24
"Ovo je krajnje neozbiljno i želim samo da ostane zabeleženo da je ovaj izborni proces pretvoren u cirkus. Ovo nema više nikakvog smisla, hajde lepo da poništimo sve pa da napravimo još jedan krug glasanja, na svih preko 8.000 biračkih mesta. Ovo je zaista krajnje neozbiljno, kao i organizovanje ovih sednica koje čekamo po tri sata i slično. Ovo više nema nikakvog smisla, i što reče ona koleginica iz SNS-a, zaista smo postali tehnički organ. I to jesmo u svakom smislu."
Ovako je zamenik člana Republičke izborne komisije Dragan Trišić ukratko opisao parlamentarne izbore održane prošle nedelje koje će se, zbog svih neregularnosti, ponoviti na gotovo 230 biračkih mesta.
- To je gotovo neozbiljno. U izbornom ciklusu 2016. godine bilo je ponavljanje na desetak do 15 biračkih mesta. Ovo je neverovatan skok u negativnom smeru - ističe Trišić dodajuća da istruktaža članova biračkih mesta nije dala rezulate.
- Svi znamo da je sprovođena instruktaža članova biračkih odbora koja je očigledno propala. Ona nije dala željene rezultate, jer da su oni nešto naučili, ne bismo ponavljali izbore.


Takođe, Trišić je istakao i da je RIK postao "produžena ruka" drugih institucija.
- Evidentno je da je RIK praktično postao pomoćni organ Republičkog zavoda za statistiku, da se nama može servirati šta god se hoće, jer će većina sve izglasati - zaključio je Trišić.
Podsetimo, do 16-17 časova izlaznost je bila mala, videlo se već i na osnovu podataka i reprezentativnih uzoraka koje su predstavili CeSID i CRTA. Međutim, onda je usledio "meteorski" izlazak nateranih, uplašenih, ucenjenih ljudi...


- I onda se pojavljuje u izbornoj noći nosilac liste Aleksandar Vučić "Za našu decu" i izjavljuje da je izlaznost preko 50 odsto, a RIK nije objavio izlaznost. A onda nakon toga se RIK pojavljuje sa brojem koji je pomiren sa izjavom Aleksandra Vučića. Originalna je sumnja da RIK nastoji da potvrdi tu izjavu - kaže za Direktno.rs Rodoljub Šabić, advokat i stručnjak za pravo na zaštitu podataka o ličnosti i prvi poverenik Srbije.
Izbori će se, kako je objavio RIK danas, zbog nepravilnosti na biračkim mestima u sredu, 1. jula, ponoviti na 234 biračka mesta gde pravo glasa ima ukupno 202.924 birača.
 
S. Petrović 



KAKO JE MOGUĆE? Član GO SNS, a vedri i oblači u RIK-u

26. 06. 2020. 19:14
Izvršna direktorka Telekoma Jana Ljubičić članica je RIK-a ispred Srpske napredne stranke, u kojoj je od osnivanja i član je GO, a od prošle godine predsednica je opštinske izborne komisije Zemun. Međutim, ovo su samo neke od njenih funkcija, za koje mesečno prima platu od 400.000 dinara, a da ne pominjemo i novac iz RIK, koji je za četiri meseca 688.828, odnosno iz GIK za tri meseca 270.000 dinara.

Jana Ljubićić FOTO: PrintScreen  
Jana Ljubićić FOTO: PrintScreen

Ljubičić je od 2015. do 2017. godine obavljala funkciju državnog sekretara-šefa kabineta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Pre toga bila je generalna sekretarka Skupštine Srbije i od 2012. do 2016. obavljala je funkciju sekretara RIK.
Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Jana Ljubičić pored funkcije direktorke Telekoma Srbija, je i član Republičke izborne komisije, ali je i ispitivač u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ali je i član Gradske izborne komisije u Skupštini grada Beograda..
Izveštaj ACAS o Jani Ljubičić FOTO: Printscreen Izveštaj ACAS o Jani Ljubičić FOTO: Printscreen
Izgleda da je postala praksa da članovi Srpske napredne stranke budu članovi RIK-a. Tako je prvi čovek RIK-a Vladimir Dimitrijević, koji je na mesto predsednika imenovan 2016. godine i dalje član Srpske napredne stranke, predsednik Opštinskog odbora SNS Stari grad, ali i predsednik Skupštine Aerodroma Nikola Tesla.


Ako se pogledaju mesečne nadoknade koje za razne funkcije ima Ljubičić, potpuno je jasno šta članstvo u Srpskoj naprednoj stranci konkretno njoj donosi.
Za funkciju u Telekomu Ljubičić prima 316.000 mesečno i to od 2017. godine, kao od 2018. godine kao član RIK dobija mesečno 28.000 dinara, a kao član GIK 10.000 mesečno. Kao ispitivač u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave 45.000 dinara, a u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije stoji da od 2018. takođe dobija za četiri meseca 688.828 dinara od RIK, a za tri od GIK 270.000 dinara.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése