2021. augusztus 7., szombat

Horvát polgárokat inzultáltak Szabadkán, a rendőrség cáfol

Újabb támadás ért horvát nemzetiségű polgárokat Szerbiában, ezúttal Szabadkán, áll abban a közleményben, amit a Horvát Nemzeti Tanács (HNT) adott ki az eset kapcsán. Augusztus 2-án, a reggeli órákban Szabadka külvárosi részében, Sándorban egy ismeretlen férfi rátámadt az 51 éves Z. B-re, elkapta a nyakánál, majd a földre lökte. Ezt megelőzően a támadó megközelítette azt a horvát rendszámtáblájú személygépkocsit, amelyben a megtámadott férfi horvát állampolgárságú és horvátországi állandó lakcímmel rendelkező rokonai ültek. Az ismeretlen személy nemzeti alapon szidalmazta az autó öt utasát, azt ordította, hogy le kell ölni minden usztasát, és sértegette az „usztasa anyjukat”. Z. B. kérdésére, hogy miért csinálja ezt, az ismeretlen a férfira támadt, s könnyebb testi sérüléseket okozott neki.

Az inzultus után a megtámadott férfi értesítette a rendőrséget, akik kiérkezvén elvégezték a helyszínelést, de erről Z. B. nem kapott jegyzőkönyvet.

A HNT amellett, hogy elítéli az ilyen nemzeti alapú támadásokat, a sértettek mellé áll. A közlemény szerint az ilyen nacionalista kilengések a szerbiai médiában megjelenő, a horvátságot negatív színben feltüntető tartalmak következménye lehet. Ez a szabadkai eset is egyik példája annak, hogy milyen helyzetben van a szerbiai horvátság és milyen inzultusoknak lehetnek kitéve.

A HNT elvárja, hogy a szerb rendőrség és igazságszolgáltatás gyors akcióval megtalálja az elkövetőt, hogy ezáltal is megvédjék a további inzultustól a sértettet és más horvát nemzetiségű polgárokat. Ez annak a bizonyítéka is lenne, hogy Szerbia biztonságos állam a más nemzetiségű polgárok számára is.

A Horvát Nemzeti Tanács szerint aggasztó, hogy a támadás egy olyan többnemzetiségű környezetben történt, mint Szabadka, amely egyben a szerbiai horvátság kulturális központja, a horvát intézmények székhelye.

Reményüket fejezik ki, hogy a hatóságok megfelelően látják majd el törvényes feladatukat, s ezzel útját állják a további horvátellenes támadásoknak, s a nemzeti gyűlölet további elmélyítésének.

A közleményt Darko Baštovanović írta alá, aki a HNT-ben a kisebbségi jogok megvalósulását, azok esetleges megsértését kíséri figyelemmel.

A Subotica.com portál megkeresésére a rendőrség ugyanakkor cáfolta, hogy nemzeti alapú támadás történt volna. A hivatalos szervek szerint a két férfi a parkolóhely miatt veszett össze. A rendőrök szerint Z. B. rokonai egy szóval sem említették, hogy fizikailag bántalmazták volna őket. Azt is megerősítették, hogy az eset után fél órán belül azonosították a 63 éves támadót, akit szintén kihallgattak az eset kapcsán.

Az ügy iratait átadták az ügyészségnek. Elmondták azt is, hogy Z. B.-nek felkínálták a helyszínelés alkalmával készült jegyzéket, amit viszont a sértett csak aláírt, de nem fogadott el.

A rendőrség felkér minden szabadkai intézményt, hogy a közlemények kiadása előtt tájékozódjanak a hivatalos szerveknél, hogy pontos információik legyenek az esetekről, s téves információkkal ne ártsanak a városban tapasztalható nemzetek közötti jó viszonyoknak.

N. E. 

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/26817/Horvat-polgarokat-inzultaltak-Szabadkan-a-rendorseg-cafol.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése