2021. augusztus 24., kedd

VISSZA A KILENCVENES ÉVEKBE -– DRAGAN KAPITÁNY SZABADKÁN



2021. augusztus 23. 16:13

A Magyar Mozgalom a legélesebben elítéli a háborús bűnös, Dragan kapitány alapítványának irodanyitását Szabadka központjában.
A „Knindzsák” nevű félkatonai alakulat vezetőjéből lett politikus, majd „polgárjogi aktivista” tavaly került szabadlábra Horvátországban, ahol háborús bűnök elkövetéséért 13 és fél évre ítélték el jogerősen.
Dragan kapitány, vagyis Kapetan Dragan alapítványa elmondása szerint az „usztasa és egyéb börtönökben raboskodó szerb hősök” megmentésén ügyködik. Tény az, hogy a szabadkai irodaavatón Dragan Vasiljković a Zoran Đinđić meggyilkolásáért jogerősen elítélt Zvezdan Jovanović szabadlábra helyezésére felszólító pólókat osztogatott, illetve bejelentette, hogy aláírásgyűjtést szervez az ártatlanul raboskodó Jovanović szabadlábra helyezéséért.
Egyáltalán nem kell meglepődnünk azon, hogy a háborús kalandor Belgrád után pont a horvátok és magyarok lakta Szabadkán nyitja meg irodáját. Az üzenet egyértelmű: a kilencvenes évek visszatértek. A magát európainak és modernnek feltüntető Szerb Haladó Párt már leplezni se próbálja, hogy a sajátjának érzi ezt az évtizedet, az elítélt háborús bűnösöket, így a kilencvenes évek vörös szőnyegen térhetnek vissza szülőföldünkre.
Ne legyen illúziónk. Szabadkán ez az iroda az uralkodó haladók jóváhagyása nélkül nem nyílhatott volna meg. Üzenet ez a horvátoknak, de a magyaroknak is, ez itt Szerbia, jobb, ha tudják, hol a helyük. Ami pedig végképp aggasztó, hogy ehhez a nacionalista revízióhoz a VMSZ is asszisztál. Eddig egyetlen szóval sem ítélték el az ilyen jelenségeket, pedig jó lenne tudni, hogy a haladókkal való stratégiai együttműködés egyben azt is jelenti-e, hogy a VMSZ a háborús uszítás és uszítók visszatérését is támogatja és nem zavarja, ha szabadlábra helyezik Đinđić gyilkosát?
A Magyar Mozgalom felszólítja a városvezetést, hogy álljon ki a város horvát és magyar kisebbségei mellett. A vajdasági magyarság szolidaritást vállal az itt élő horvát és bunyevác kisebbséggel, ezért követeljük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is álljon ki a nyilvánosság elé, és a köznyugalom ellen irányuló mindenfajta tevékenységet határozottan ítéljen el.
 
A Magyar Mozgalom elnöksége

https://www.facebook.com/magyarmozgalom.rs/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése