2023. szeptember 6., szerda

A magyar betűket elérte a várható végzetük

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

2023. szeptember 3. 14:47

Kevés ötlettelenebb dolog van annál, mint amikor egy település bazinagy, világító betűkkel kiírja saját nevét a bejárataihoz. Lehet ezt persze ízlésesebben és kevésbé ízlésesen csinálni (az előbbire jó példa a magyar nyelvű PALICS felirat), de értelme, esztétikai értéke nem sok van, akárhogy közelítünk.
Önmagában az ötlettelenség is persze sok mindent elárul a városvezetőkről, de kétségkívül van ennél szégyellnivalóbb tulajdonság is: ilyen a sovinizmus. Sovinizmus és ötlettelenség párosult, amikor az uradalmuk megjelölése végett nemzetiszín trikolórral pisálták körbe Szabadkát a disznófejű nagyurak. Történt mindez 2022 elején, amikor megjelentek a piros-kék-fehér СУБОТИЦА/SUBOTICA feliratok.
Hát hogyne nyílna ki a bicska minden nem szerb soviniszta zsebében, ha ilyet lát a többnemzetiségű, négy hivatalos nyelvvel bíró Szabadkán!
A körbepisálási akció egészen érthetetlen módon a hatalom részét képező VMSZ nélkül születhetett meg. Erre utalt Pásztor István reakciója is, amely határozott és józan volt: a háromszínű СУБОТИЦА/SUBOTICA feliratokat bontsák le, vigyék onnan. Hogy ezt az ügyet miért kellett a köztársasági elnök (azóta: díszpolgár) elé terjesztenie, az viszont teljességgel érthetetlen, hiszen a VMSZ – hangsúlyozom – a szabadkai hatalom része, érdeket tud érvényesíteni a városban, hát nem?
Mindenesetre közel másfél évbe telt, mire megszületett a körbepisálási akcióra a válasz, méghozzá Aleksandar Vučić salamoni bölcsességű tanácsára, amely így szólt: Nosza, Pistám, pisáljátok ti is körbe Szabadkát, kogajebe!
És így is történt: idén júniusban nagy büszkén mutogatták a VMSZ-esek, hogy immár magyarul, piros-fehér-zölddel is ki van írva a város neve. Immár senki sem emlegette, hogy talán mégis inkább a meglevő vizeletjelek eltávolítása lett volna a jó megoldás, meg hát azért ez így nem igazság, hogy a horvátoknak nincs piros-fehér-kék feliratuk sehol!
Nos, három hónap után a magyar betűket elérte a várható végzetük. A keretezés is tökéletes: Vučić díszpolgárrá avatása és Baja Mali Knindža főtéri koncertje közé időzítve. A sohajobb szerb-magyar kapcsolatok jegyében, of course.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése