2023. szeptember 19., kedd

Egyes források szerint a svéd NATO-ratifikáció távolabb lehet, mint valaha

A Szabad Európa honlapja 

2023. szeptember 19. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötnék a NATO-ratifikációt
„Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt” – mondta a Szabad Európának egy magas rangú kormányzati forrás. Kevés az esély a magyar kérés teljesítésére. Ha mindez igaz, akkor nemhogy nem szavaz még idén ősszel az Országgyűlés a svéd NATO-tagságról, de a ratifikáció távolabb lehet, mint valaha.

Az Európai Bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy milyen választ adjon a magyar, a lengyel és a szlovák kormányoknak arra a döntésére, hogy egyoldalúan, a testület döntésével szembeszegülve meghosszabbítják az ukrán gabonatermékek egy csoportjára bevezetett behozatali tilalmat – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Számháború: a PSZ szerint 34 ezernél több pedagógus hiányzik a közoktatásból
Összesen több mint húszezer pedagógus, valamint 14 ezer, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő (noks) hiányzott a 2020/21-es tanévben a közoktatásból – ismertette friss számításaikat Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Nahalka István oktatáskutató. Ebben benne vannak a hiányzó óvodapedagógusok, és a visszafoglalkoztatott nyugdíjasokat is hiányként számolták.

Kisajátítva – Az elbitorolt mórahalmi VI. körzet földjei
Közel félmillió eurónyi uniós pénzt nyert el Mórahalom önkormányzata még 2015-ben egy víztározózó megépítésére. Ki is ásatták az egy méter mély és 14 hektáron elterülő gödröt. Azonban a Halászkai Közösségi Víztározónak csak a nevében van víz. Pedig az EU arra adta a pénzt, hogy a Homokhátságon – amit már 2020-ban félsivataggá minősített az ENSZ – legalább itt megoldják a gazdák öntözési problémáit.

Még mindig túl sok bevétele van Moszkvának a kőolajból
Az energiaszektorra kivetett nyugati szankciók jelentős bevételektől fosztották meg Oroszországot, de az olajembargót alátámasztó mechanizmus komoly működési zavarok jelét mutatja – állapították meg a szankciós rezsim hatékonyságát górcső alá vevő szakértők.

Példátlan nemzetközi demonstráció Ukrajna mellett a hágai bíróságon Magyarország nélkül
Hétfőn folytatódott a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Ukrajna jogi csatája Oroszország ellen a tavalyi invázió igazolására használt népirtási vádak ügyében. Közben Moszkva azt akarja elérni, hogy ejtsék az eljárást. A Kijevnek nyújtott nemzetközi támogatás példa nélküli demonstrációján Ukrajna harminckét szövetségese, közöttük például Kanada, Ausztrália, illetve – Magyarország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállama nyilatkozatokban áll ki az ukrán kormány jogi érvei mellett.

Megvalósult az amerikai–iráni fogolyalku, feloldottak hatmilliárd dollár befagyasztott pénzeszközt
Öt amerikai fogoly repült el Iránból hétfőn az Egyesült Államokban bebörtönzött öt iráni állampolgárért cserébe. Az ősellenségek közötti, ritkaságszámba menő megegyezés keretében feloldottak hatmilliárd dollárt is Teherán befagyasztott pénzeszközeiből.
 
Amit még tudni érdemes
Ezrével árverezik el a végrehajtók a legszegényebbek házait (Telex)
A rendszer működésén nem változtatott semmit az, hogy Schadl György, a végrehajtók korábbi elnöke letartóztatásban van, és évek óta szó van a végrehajtási rendszer reformjáról.

Csúcson a benzinár, a januárban várható brutális adóemeléssel akár 700 forintnál is többet fizethetünk a kutakon (Népszava)
Ugyan az oroszok ebben a drágulásban is ludasak, Orbán Viktornak ezúttal is csak az ukránok jutottak eszébe, ráadásul álhíreket terjesztve.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése