2023. szeptember 8., péntek

Magyarországon a legkevésbé elégedettek az emberek a hazai oktatással

A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Peruban vagy Kolumbiában is jobbnak gondolják a helyiek az oktatást, mint a magyarok a hazait
Az Ipsos által reprezentatív módon felmért közel harminc államból a magyarok legkevésbé elégedettek a hazai oktatásukkal. A magyarok kétharmada szerint gyenge az oktatás, azt csak minden tizenkettedik ember gondolja jónak. Mindez azt is jelenti, hogy Peruban, Kolumbiában, Mexikóban is elégedettebbek a helyiek az oktatásukkal.

Jelentős kockázat, hogy a 4iG bekebelezte a távközlést és az informatikát
Majdnem ezermilliárdos adósságot görget maga előtt az állami segítséggel naggyá tett 4iG. Mindezt úgy kellene törleszteni, hogy további milliárdokat költ fejlesztésre, miközben a cég nem igazán termel nyereséget. A 4iG javarészt az államnak tartozik, és az utóbbi években jelentős mennyiségű, kritikusnak számító infrastruktúra került a birtokába; három fontos piacon lesz meghatározó. Ez jelentős kockázatokat jelenthet. Ha bajba kerül a cég, több fontos területet is magával ránthat. Közben több oldalról is Rogán Antal emberei jelentek meg a 4iG környékén.

Bővítés vagy mélyítés? – dilemmák az Európai Unió jövőjével kapcsolatban
Az új tagországok felvétele előtt egy sor kérdést tisztáznia kell a közösségnek: Ukrajna, Szerbia vagy Montenegró esetleges belépése mások mellett az agrártámogatások rendszerét és a vétók lehetőségét is veszélyeztetné. Még az sem kizárt, hogy Magyarország nettó befizetővé válik, azaz elzáródik az EU-s pénzcsap. Erről is beszélgettünk friss podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal.

Új pártot alapított Vona Gábor
Második Reformkor (2RK) néven pártot alapított Vona Gábor egykori jobbikos pártelnök. Bejelentése szerint nem ideológiák, oldalak alapján gondolkodnak, hanem politikai szemléletük, a „reformkoriság” mentén, és nem lépnek szövetségre sem a kormánypártokkal, sem pedig az ellenzéki összefogással.

A Méditanács nem kívánja megbüntetni a Hír TV-t a háborús hírhamisítása miatt
A Hír TV ünneplő brit fociszurkolókat mutatott be úgy, mintha ukránok örülnének félrészegen a Kercsi-híd halálos áldozatokkal is járó felrobbantásának egy friss videón. A hírhamisítással az ez ügyben felelős Médiatanács először foglalkozni sem volt hajlandó. Majd jókora késéssel mégis, hogy megállapítsák, hogy nem büntetik meg a hírhamisítást, sőt már abban se biztosak, hogy lenne jogkörük fellépni ellene.
 
Amit még tudni érdemes
Oda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akart (G7)
A vártnál gyengébb lehet az idei gazdasági teljesítmény, ami egyben az idei költségvetés teljesülését is veszélyezteti. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy Magyarország jövőre visszakerül az EU-s túlzottdeficit-eljárás alá.

„Kiégtem, elfáradtam” – Az Orbán-kormány elutasítása mellett a közönnyel is meg kell küzdeniük a hozzátartozóikat otthon ápolóknak (Népszava)
Petícióval és rendhagyó kiállítással harcol egy civil szervezet a hozzátartozóikat otthon ápolók díjazásának emeléséért. Az Orbán-kormány elutasítása mellett a közönnyel is meg kell küzdeniük. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése