2024. január 29., hétfő

A svéd NATO-ratifikáció ügye tovább erősítheti a kételyeket Magyarország szövetségesi hűségével kapcsolatban

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 29.

Jó reggelt kívánunk!
 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Katonai szakértő a magyar NATO-álláspontról: A biztonságot nem tenném kockára
Csiki Varga Tamás aláhúzta: a legjelentősebb hadgyakorlatot tervezi a NATO a hidegháború óta, s mivel az orosz narratíva szerint a Nyugattal állnak hadban, érthető, ha a katonai szövetség a legrosszabbra készül. Szerinte rendkívül kellemetlen, hogy a törökök beelőztek a svéd NATO-tagság ügyében.

Török András: A Fidesz a Big is Beautiful bűvöletében él
A korábbi kulturális helyettes államtitkár szerint Orbán Viktor számára François Mitterrand volt francia elnök lehetett a minta, aki hatalmas építkezésekbe kezdett. Budapesten is több ilyen indult: a Kossuth tér átépítése, a Liget, illetve a vár. A nemzettudatról kialakított üzenet vegykonyhában kitalált toxikus keverék. A legszegényebbek ugyanis 2010 óta nem pártoltak el a Fidesztől, mert azt az érzést kapják, hogy ehhez a büszke, klassz nemzethez tartozhatnak.

„A Jóisten munkatársa lehetek” – Mikesy András keresztény pedagógus a kormánykritikáról vallásos közegben
Először 2022-ben jelentek meg szervezetten az egyik oktatási tüntetésen, majd tavaly ősszel, a második Tanárballagáson mutatkozott be az újjáalakult Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetsége. Interjú a szervezet alelnökével, Mikesy Andrással, aki egy rendi gimnázium igazgatóhelyettese.

A jogállami erőfeszítéseket is veszélybe sodorhatja egy európai jobbra tolódás
Valóra válik-e Orbán Viktor álma az Európai Parlament és általában az európai politika erőteljes jobbra tolódásáról? Egy, a legújabb felméréseken alapuló tanulmány szerint most minden korábbinál nagyobb a valószínűsége ennek, a szélsőjobboldal például száz mandátum közelébe kerülhet, s ezzel a harmadik politikai erővé léphet előre az EP-ben.

Gyabronka József: A Kubatov-listák a színészekre is érvényesek
A színész szerint egyes színházak kötelességüknek érzik, hogy a szórakoztatás mellett biztosítsák azt is, hogy ráismerjünk a saját butaságainkra. A politikai élet mentén a színházi is nagyon megosztott, pedig rá kéne bízni a nézőkre, hova tapsolnak. Úgy látja: a kétezres évek elején rettenetes árokásás indult, amit nem ő kezdett. Szerinte nem létezik, hogy kizárólag a hatalom megtartása miatt így megosszanak egy nemzetet. Kurzusfilmben semmiképp nem vesz részt, mindegy, hogy melyik oldalról van szó.

A kömpöci szánkózódomb rejtélye
Hogyan lehet egy szánkózódombnak vízjogi létesítési engedélye? A helyi polgármester szerint simán. A vármegyei rendőrkapitányság is arra jutott, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság adott ki vízjogi létesítési engedélyt a szánkózódombra. Tették mindezt úgy, hogy a birtokunkba jutott dokumentumok szerint a katasztrófavédelem cáfolja, hogy valaha is adtak volna ilyen engedélyt egy dombra, hiszen az nem vízi létesítmény. Ráadásul a kormányhivatal szerint sincsen se építési, se fennmaradási engedélye a kömpöci szánkózódombnak. De akkor hogy épülhetett meg EU-s pénzből, és hogy állhat a mai napig?

Brüsszelben szervezett gazdatüntetést a Mathias Corvinus Collegium helyi irodája
Az MCC brüsszeli irodája tüntetést szervezett a városban azzal a jelszóval, hogy szerintük az EU háborút indított a gazdák ellen. Az eseményen több szélsőjobboldali politikus is megjelent.

Brüsszeli blog: A választások évében a finn elnökválasztás üdítő kivételnek számít
Az idei választási rekordév lesz világszinten, mert több mint ötven országban négymilliárd ember szavaz majd. Annak dacára, hogy világszerte rekordszámú ember élhet ezen jogával, vég nélküli viták lesznek a demokrácia állapotáról, a populisták, az újonnan érkező politikusok és a rendszerellenes pártok pedig várhatóan tovább erősödnek az egyre jelentősebb dezinformációs környezetben.

Miért zuhant le az orosz katonai gép? Amit a légi katasztrófáról tudunk, és amit nem
Közvetlenül azelőtt, hogy megjelent volna az égen a bámészkodók videóin rögzített látványos tűzgolyó Belgorodtól északkeletre, egy hatalmas katonai szállító repülőgépet lehetett látni, amint éles kanyart vesz, aztán zuhanórepülésben a földbe csapódik, narancsszínű és fekete füstfelhőket lövellve az égre.
 
Amit még tudni érdemes
Szijjártó és Kuleba találkozója még nem egy barátság kezdete (Telex)
Ukrajna és Magyarország közel tíz éve hűvös kapcsolatán javíthat a magyar és az ukrán külügyminiszter ungvári találkozója.

Rogán-közeli és más NER-es cégekhez szórt ki százmilliókat a végrehajtói kar Schadl idejében (HVG)
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyolc év alatt több mint 15,5 milliárd forintért szerződött különböző cégekkel, derül ki abból a szerződéslistából, amelyet a hvg360 bíróságon perelt ki.

Rendkívüli brüsszeli anyag szivárgott ki: Magyarország megbüntetésére készül az EU (Portfolio)
Egy kiszivárgott dokumentem szerint az EU anyagi források visszatartásával hozhatná nehéz helyzetbe a magyar gazdaságot, ha a kormány legközelebb is megvétózza az Ukrajnának szánt segélycsomagot.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése