2024. január 24., szerda

A kormány a színfalak mögött három-négy pontról egyeztethet az újabb EU-s vétó ejtéséért

A Szabad Európa honlapja

2024. január 24.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Három-négy ponton állhat vagy bukhat az ukrán pénzügyi csomag
Jó egy héttel az Ukrajna finanszírozásáról dönteni hivatott rendkívüli EU-csúcs előtt papíron semmi sem változott, miután a belga soros elnökség frissített szövegtervezete nem veszi figyelembe a magyar javaslatokat. Az Orbán-kormány a színfalak mögött három-négy pontról egyeztethet cserébe az újabb vétó ejtéséért.

Újabb földeket vett az ország egyik legtehetősebb önkormányzati képviselője, Mészáros Lőrinc testvére
Több mint hat hektár (60 ezer négyzetméter) újabb területet szerzett Mészáros Lőrinc testvére a nyilvános állami adatbázis szerint. A Felcsúton önkormányzati képviselő Mészáros János a vagyonnyilatkozata alapján mostanra több mint háromszáz hektárnyi föld tulajdonosa.

„Tűrni köteles” – minden jogot elvont a kormány az önkormányzatoktól a Déli Körvasút ügyében
Egy kiszivárgott levél szerint Lázár János arról tájékoztatta az illetékes polgármestereket, hogy a Déli Körvasút ügyében a kormány azt csinál, amit akar, a vasúti törvény módosítása értelmében az önkormányzatok még saját tulajdonú területükön sem tehetnek semmit. Az ügy az Európai Parlament elé is kerülhet.

Ukrajna, Zelenszkij és az EU a külső manipuláció fő célpontja
Oroszország és Kína is fokozta ellenséges információmanipulációs tevékenységét az Európai Unióval, Ukrajnával és személyekkel, így Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Josep Borrell-lel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével szemben – állapította meg a külföldi beavatkozásról szóló második jelentésében az Európai Külügyi Szolgálat.

Interaktív weboldalon nézheti át, milyen EU-s pénzekhez nem fér hozzá a magyar kormány
Részletes magyarázó oldalt készített a Magyar Helsinki Bizottság és az Átló arról, hogy pontosan milyen EU-s pénzeket függesztettek fel a magyar kormány elől, és miért. A fő okok a rendszerszintű korrupció, a gyenge minőségű hazai szakpolitikai megoldások vagy például az alapvető jogok megsértése. Azt is megnézheti, mit kéne tennie a kormánynak ahhoz, hogy újra hozzáférjen ezekhez a támogatásokhoz.

Kunhalmi Ágnes ébresztőórával fogja meglepni Donáth Annát a közös ellenzéki lista miatt
Az MSZP március 15-ig százezer aláírást akar összegyűjteni, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a többi ellenzéki pártra a közös európai parlamenti lista érdekében – jelentette be Kunhalmi Ágnes társelnök, aki meglepetéssel készül Donáth Anna számára.

Vétlen autósokat is érinthet a hatósági szigor a kecskeméti gyorsulási versenyek miatt
Kecskeméten az illegális gyorsulási versenyek miatt a hatóságok rámentek a tuningolt, átalakított autók kiszűrésére. Noha a gyakoribb rendőrségi razziákkal a lakosság döntő része egyetért, ugyanakkor több autótulajdonost felháborít, hogy csak külsőleg átalakított autójuk miatt névtelen bejelentés vagy fotók alapján soron kívüli műszaki vizsgára rendelték be őket.
 
Amit még tudni érdemes
Itt a látványvizsgálat: ekkorák lehetnek a toronymonstrumok a Hősök tere mögött (Válasz Online)
A látványvizsgálat igazolja, hogy jóvátehetetlenül megváltozik a Hősök tere látképe, de egész Budapest panorámája is, ha 240 méter magas tornyokat húznak fel Rákosrendezőn. A lap munkatársai ráadásul olyan híreket is hallottak, hogy ennél is nagyobb, 460 méter magas felhőkarcolót építenének.

Mire megépül a Budapest-Belgrád vasút, már mindenki másfelé szállít (G7)
A magyar állam legalább 850 milliárd forintot költ a szerb-magyar vasútfejlesztésekre, de egyelőre csak a vasúti áruforgalmat sikerült ellehetetleníteni.

Hiába garantálja rendeletben a kormány, hogy ne csökkenthessék teljesítmény-értékelés alapján a tanárok bérét, a jog mégis lehetővé teszi (Népszava)
Egymásnak ellentmondanak a státusztörvényben rögzített minimum sávhatárok a rendeleti alsó sávhatárokkal.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése