2024. január 4., csütörtök

A tavalyi év legemlékezetesebb történetei, ahogy újságíróink látták

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

"Örülök, hogy ezt elmeséltem" - 2023 legemlékezetesebb történetei, ahogy újságíróink látták
Kisajátított Balaton-part, agonizáló MÁV, Lázár János a viharban, gyermekotthonok, gyermeksorsok, pornófüggőség és Mészáros Lőrinc minden mennyiségben. A Szabad Európa újságírói beszélnek arról, melyik volt számukra 2023 sztorija és mit várnak 2024-től.

Kalifornia Ördöge lehet-e a paksi üzemidő-hosszabbítás szamárvezetője?
Már megvolt a határidő a reaktorok leállítására, de a politika – az iparági lobbi hóna alá nyúlva – átlép a lakosságnak tett korábbi ígéretén, és életben akarja tartani az állam egyetlen atomerőművét. Paks vagy Kalifornia: most jöhet majd az a rész, hogy „Előre, pénz nem számít”?

Több mint százan meghaltak Iránban, amikor két bomba robbant Szolejmáni megemlékezésén
Legalább 103 ember meghalt és több mint 170 megsebesült két robbantásban a Forradalmi Gárda elit alakulatának egykori parancsnoka, Kászem Szolejmáni elleni merénylet negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen. A katonai vezető amerikai dróncsapásban vesztette életét Bagdad közelében.

Visszatekintő 2023: Mészáros Lőrinc hároméves unokája is földtulajdonos lett Alcsút-Hatvanpusztán
Idén nyáron írtuk meg, hogyan bővítette Orbán Viktor édesapja a birtokát Alcsút-Hatvanpusztán. A luxusingatlan körüli területek jó része régóta Mészáros Lőrinc és családja kezében van. Mostanra a legfiatalabb Mészáros-generáció is a földbirtokosok közé lépett, idén az egykori gázszerelő sógornője közel százmillió forintért vett földet a környéken.

Visszatekintő 2023: Így próbálja a hatalom elhallgattatni a kellemetlenkedő állampolgárokat Magyarországon
Jogi fegyverként használták a kellemetlenkedő állampolgárokkal szemben a gondnokságba vételi eljárást. Zaklatásként élte meg egy jegyző, hogy egy férfi túl kíváncsi volt, és néhány hónap alatt tíz közérdekű adatot kért tőle, ezért megpróbálta cselekvőképtelen elmebeteggé nyilváníttatni. Egy csurgói nő pedig túl sokat panaszkodott a hivatalban, és egyszer hangosan szidta a dolgozókat. Az ügy vége: őt is megpróbálták gondnokság alá vetetni.

Visszatekintő 2023: Karácsony Gergely: Nem célom érdeksérelmet okozni a NER-nek
Gyáva a Fidesz, hogy nem merte a nevére venni a választási törvény módosítását – vélte Karácsony Gergely, aki szerint bármivel is próbálkozik a Fidesz, nem tudja megosztani a budapesti ellenzéket, és bármilyen új szabályokat is kényszerítenek rájuk, végül győzni fognak. Még ősszel beszélgettünk a főpolgármesterrel választási esélyekről, kampánypénzekről, akkor még csak tervezett törvényi változásokról.
 
Amit még tudni érdemes
Semmilyen érdemi adócsökkentést nem tervez a kormány a lakosság körében, viszont drasztikusan csökkennek a lakástámogatások (Népszava)
Az önkormányzatokat is tovább szorongatja a kormány, de kivezetik a különadókat.

Érik a vasúti privatizáció terve, a NER-milliárdosok pedig már dörzsölhetik a tenyerüket (HVG)
Az autópálya-üzemeltetéshez hasonlóan koncessziós megoldással vonhat be tőkét a kormány a vasút fejlesztésébe. A vasút magánosítására készült ötletbörzének egy szűk kör lehet a nyertese.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése