2024. január 19., péntek

Váratlanul érte a renitens tagállamokat az Európai Unió hatékony válságkezelése

A Szabad Európa honlapja

2024. január 19.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ez lesz minden idők legpolitikaibb választása — mondja az EP-kampánystratégája
Nem pusztán a megváltozott geopolitikai helyzet miatt lesz más az idei EP-választás, mint a korábbiak, hanem azért is, mert az utóbbi évek válságai során az európai uniós vezetés hatékonyságot tudott felmutatni, ez pedig a renitens tagállami kormányokat is váratlanul érte – húzta alá brüsszeli tudósítónk a Szabad Európa podcastsorozatának friss részében.

Megint botlott Paks, de idén az atomerőműnek összejöhet a fejre állás is
Ha nem jön ki jól a lépés, 2024-ben már csak hetekig tart a kegyelmi állapot a Paksi Atomerőmű számára. Az utóbbi években többször is elhúzódó nagyjavításokból idén három is lesz, ha egymásba csúsznak, az a rendszer számára is problémás lehet.

Karácsony Gergely közös fővárosi listát javasol a Fidesz „trükközése” miatt
Legkésőbb február közepéig minden kerületben meg kell állapodni a közös polgármesterjelöltekről – javasolta a főpolgármester, aki a „köztársaságpárti erők” közös indulását javasolta az önkormányzati választáson. A DK már közölte: támogatja a közös listát.

Megkezdődött a kirúgott nagykövet bírósági tárgyalása
Csütörtökön megkezdődött a tárgyalása Baranyai Gábornak, a brüsszeli magyar állandó képviselet volt helyettes vezetőjének a Fővárosi Törvényszéken. Baranyainak 2022. október 20-án, éppen az EU-csúcs alatt azonnali hatállyal felmondott munkáltatója, az Igazságügyi Minisztérium. A diplomata már akkor elmondta, hogy jogi eszközökkel támadja meg a döntést.

Gulyás Gergely: Februárban már a megemelt bért kapják a pedagógusok
Márciustól a szakápolók is emelt bért kapnak – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek – közölte Gulyás Gergely.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője nevetségesnek nevezte a miniszter ezen nyilatkozatát, mondván, hogy éppen ők kényszerítették ki a béremelést. „A béremelés akadálya a kormány politikai döntése volt, és most is politikai döntés a szakszervezetek lejáratása” – jelentette ki Nagy Erzsébet.

Rekordmagasság közelében a bebörtönzött újságírók száma a világon
A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szerint 2023-ban meredeken nőtt világszerte a bebörtönzött riporterek száma. Olyan államok, mint Belarusz és Oroszország esetében a szélsőségesség vádját és más államellenes törvényeket használták leggyakoribb fegyverként a független média maradékának elhallgattatására.
 
Amit még tudni érdemes
Iskolák tucatjait zárná be a kormány az önkormányzati választások után (HVG)
Iskolabezárásokra készül az Orbán-kormány, de a kis létszámú, jellemzően leszakadó térségekben található intézményekre csak az önkormányzati választás után kerülne lakat.

Nevelő jöhet a pedagógus helyére – a diplomás óvónők meg külföldön dolgoznak (Válasz Online)
Januárban hatályba lépett a státusztörvény végrehajtási rendelete, amely a szakmabeliek szerint 60-70 évvel ezelőtti modellhez löki vissza az óvodapedagógus-képzést: a felsőfokú diploma mellé emeli a középiskolai szakképzésben elérhető technikusi oklevelet. Pedig diplomás óvodapedagógusból is végez elég.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése