2024. szeptember 21., szombat

Jenő bátyám, fölkérlek, legyél a Létünk főszerkesztője


2024. szeptember 20. 18:11

Rámírt tegnap egyik kedves barátom, hogy Pásztor Bálint állítólag „bejelentette a rádióban”, hogy Hajnal Jenő lesz a Létünk főszerkesztője. Pletykaként hozzám is eljutott a híre, hogy a Magyar Nemzeti Tanács egykori elnökét – nyilván a sokat hangoztatott fiatalítás jegyében – akarják „benyomni” az évek óta agonizáló, az utóbbi években meg se jelenő társadalomtudományi folyóiratunk élére, de azt egészen egyszerűen nem akartam elhinni a barátomnak, hogy Pásztor ezt ilyen nyíltan, még a pályázat kiírása előtt belemondta volna az éterbe. Pásztor nem követne el egy ilyen ordenáré hibát – mondtam neki.
Nem hagyott nyugodni a dolog, kutakodtam egy kicsit, végigszenvedtem a Szabadkai Magyar Rádió legutóbbi két, egyenként 20+ perces alákérdezős interjúját és – hopp! – az augusztus 27-i adásban egészen elképesztő módon ezt mondja: „(Hajnal Jenővel) egészen konkrétan arról beszéltünk, hogy vállalná-e azt, hogy a nagy múltú, de az elmúlt években hát elég gazdátlan módon működő Létünk folyóiratnak a főszerkesztője legyen, és Hajnal Jenő elnök úr vállalta ezt a fölkérést, aminek én nagyon örülök. Úgyhogy nemcsak a szavak szintjén beszéltünk arról, hogy »hát számítanék rá, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz«. Egyébként pedig ez egy újabb bizonyítéka annak, amit szoktam mondani, és nemcsak mondani, hogy mindenkire szükség van, és mindenkivel együtt tudok és együtt is szeretnék működni. Hajnal Jenő tapasztalatára, tudására is mindenképpen számítok”.
Álljunk már meg egy pillanatra! Kicsoda Pásztor Bálint? Egy párt elnöke, parlamenti képviselő, jogászprofesszor. Mi köze neki a Létünk folyóirathoz? Semmi. Ha jól nézem, még csak nem is publikált benne soha. Akkor milyen mandátummal „kér föl” ő bárkit is, hogy legyen főszerkesztő, főleg, hogy a főszerkesztőt pályáztatással kell megválasztani? Nincs ilyen mandátuma.
Természetesen nem vagyok naiv. Tudom, hogy „így működnek a dolgok”. Jön a nagyúr vagy az aktuális kultúrtanti (úgy tűnik, Lovas vonatbalesete után ez immár PB, 2in1) és megüzeni a formális döntnököknek, hogy miként kell dönteniük. De azért ez mindenképp egy szintlépés, hogy immár van képe belemondani a nyáj képébe, hogy „tudjátok, barikáim, én már lezsíroztam a dolgot, de azért pár nap múlva elbábozzuk a demokráciát, ahogy szoktuk, pályázattal, beérkező pályaművel és egyhangú igazgatóbizottsági döntéssel”.
Nem, ez nem is hiba volt PB részéről. Ez egyszerűen a képünkbe röhögés volt. Hogy immár nincs arra se szükség, hogy az ilyesféle antidemokratikus, a jogszerűséget megkerülő lépéseket takargassuk. Úgyis benyeli mindenki. A tudományos köreink is szépen kussolnak majd, ahogy általában szoktak. Hiszen legjobb a békesség!
Hajnal Jenő munkaköri alkalmasságát nem tudom megítélni. Azt látom, hogy a hazai tudományos publikációk regiszterében nem szerepel a neve. Persze, lehet, hogy külföldön publikálta a tanulmányait, habár tudományos munkásságáról még a nemzeti tanács honlapján fellelhető legteljesebb életrajzában sem esik szó. Ma már nem is élő tudományos fokozatát, a magiszterit 30+ éve szerezte, azóta nem haladt a ranglétrán.
Hajnal Jenő szolid művelődésszervező, vezetői tapasztalata se vonható kétségbe, együttműködésre törekvő ember – mindezek a tulajdonságok kétségkívül jól jöhetnek egy ilyen pozíción. Csak hát még én is, aki nem mozog különösebben otthonosan tudományos körökben, kapásból meg tudnék nevezni tucatnyi olyan személyt (fiatalabbakat, ha ez számít), aki pazar tudományos kapcsolati tőkével rendelkezik, ambiciózus, világnyelveken is publikál és simán pályázhatott volna. (Olyanokat is ismerek, akik biztosan pályáztak is volna, de nem voltak elég VMSZ-kompatibilisek.) Persze így, hogy a nagyúr bejelenti, mi lesz, kinek van kedve pályaművek írásával bohóckodni?
Gratulálunk Pásztor elnök úrnak, igazán jól megy a nyitás, a professzionalizálás és a fiatalítás politikája! Nyilván ezt tükrözi Varjú Márta és Barát Tóth Lívia újbóli kinevezése is a Magyar Szó, illetve a Hét Nap élére – de ők már egy másik poszt témája lehetnének.
 
Pressburger Csaba 

Gyüre István
Igen, vastag, nagyon vastag a bőr a PB képén.Szerencsétlen, rajtunk meggazdagodott fajankó. Lesz ez még így sem.

Lepeš Josip
Nagyon itt az idő, hogy a VMSZ zsíros funkcióktól nem elbódult tagsàga vègre feltegye a kèrdèst, mi a pàrt elnökènek feladata,meddig terjedhet (amúgy semeddig) az elnöki zsarnokoskodàs, de főleg azt, mit kèpzel magàról Pàsztor Bàlint? Minden jele ennek a hatalmi ámokfutàsnak arra utal, hogy nemcsak a magyar közössèg tagjait nèzi kuka kàposztafejeknek, hanem a VMSZ vezetősègèt, tagsàgàt is.

Krisztina Rácz
es ami talan meg fontos lehet: hajnal jenonek nincs doktori fokozata, ami sztem benne all a kovetelmenyekben, de ha ki is vettek, egy tudomanyos folyoirat foszerkesztojetol elvarhato lenne.

Szögi Csaba
Haha, nem mondod! Ezt a szerencsétlen jószágot is már megint odarakták a MaSzó élére? 😃 Pedig a minap láttam, hogy tán lesz pályázat - meg is lepődtem rendesen -, s felmerült bennem az ötlet, hogy nosza, pályázzunk, nézzük meg, csinálnak-e újra egy "Csaba-mártírt"... Csak az íze kedvéért. 😅
(Jenőről meg akad még némi személyes érintettségű mesélnivalóm, ha oda jutok, meg is teszem, ha érdekel, nyilvánosan is.)

Emese Rajsli
a híd főszerkesztőjét nem harangozta be valamelyik szabadkai alákérdezős műsorban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése