2011. november 5., szombat

Átfestették Nagybecskereket a többnyelvű helységnévtáblán


A LSV nagybecskereki szervezetének ifjú tagjai ma egy akció keretében tisztították meg

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki szervezetének ifjú tagjai ma egy akció keretében tisztították meg a város Újvidék felöli bejáratánál levő városnévtáblát, amelyen ismeretlen tettesek átfestették a város nevét jelző magyar feliratot. Az akciót támogatta Aleksandar Marton, az LSV alelnöke és Vass Tibor, a párt városi szervezetének alelnöke is. Marton hangsúlyozta, hogy a helységnévtábla letisztításával világosan továbbították az üzenetet, amely szerint a törvényeket és az ország Alkotmányát tiszteletben kell tartani, és a szerb nyelvű felirat mellett, a város neve kiírható a város területén élő nemzeti közösségek nyelvén is.
- A törvények tiszteletben tartása mellett ez egy megszokott dolog kell, hogy legyen - a mindennapjaink része. Emlékeztetőként elmondanám, hogy a 19. században a Nagybecskereken megjelenő Torontál lap öt nyelven jelent meg: szerb, magyar, német, román és szlovák nyelven. Ma is igyekszünk, hogy a médiumokban minden nyelv képviseltetve legyen, amelyet a város területén használnak a polgárok. Az a célunk, hogy Nagybecskerek 2020-ban elnyerje Európa kulturális fővárosa címet, azonban a cél felé vezető út nehezebb lesz, ha a város bejáratánál ilyen kép fogadja a látogatókat, hogyha a város nevét jelző táblán át lesz festve a kisebbségi nyelvű felirat. Szeretném, ha létezne egy tábla, ahol a Petrovgrad is helyet kapna, hiszen ezt a nevet viselte hajdan a városunk. Ez a mi gazdagságunk, amivel be szeretnénk bizonyítani, hogy Nagybecskerek mindenekelőtt egy európai város – emelte ki Aleksandar Marton.
Az LSV fiatalságának tagjai ezzel az akcióval felhívták a figyelmet arra, hogy a pártnak fontos a társadalom, melyben minden egyénnek egyformák a jogai és az esélyei, és hogy itt a gyűlölködésnek nincs helye.
- Nagybecskerek minden itteni polgárnak egyformán az otthona – eltekintve a nemzeti-, vallási hovatartozásától, a társadalmi különbözőségektől. Városunk mintegy 20 nemzetnek az otthona, és mindegyik egyénre büszkék vagyunk. Azt üzenjük, hogy Zrenjanin Nagybecskerek is – elelte ki Božana Vukadinović, az LSV nagybecskereki ifjúsági szervezetének elnöke, aki felkérte ezúttal az illetékes szerveket, hogy találják meg az elkövetőket, akik ezzel a tettükkel előtérbe helyezik az intoleranciát, a nemzeti és vallási gyűlöletszítást.

k-ko
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12555/Atfestettek-Nagybecskereket-a-tobbnyelvu-helysegnevtablan.html, 2011. november 4. [15:07]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése