2011. november 24., csütörtök

Semjén Zsolt a vajdasági magyarok kárpótlásának kérdéséről a Máért ülésén


Semjén Zsolt miniszterelenok-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tizedik plenáris ülésén szerdán (november 23-án – B. A. megj.) a Parlamentben megtartott beszédében a Vajdaságra kitérve kiemelte: a belgrádi törvényhozás váratlanul olyan jogfosztó (restitúciós) törvényt hozott, amely "kollektíve bűnösnek" bélyegezte volna a délvidéki magyarságot, kizárva a vagyon-visszaszármaztatás és a kárpótlás lehetőségéből.

(A képen: Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Máért tizedik plenáris ülésén az Országház Vadász Termében - fotó: MTI)

"Délvidék visszacsatolásakor" minden ott élő magyar felnőtt férfi, értelemszerűen a magyar honvédség tagja lett - mondta, hozzátéve, elfogadhatatlan, hogy a karon ülő csecsemőtől a kilencvenéves aggastyánig mindenkit kizárjanak pusztán azon az alapon, hogy egy történelmi esemény részese volt.
Hangsúlyozta ugyanakkor, Magyarország soha nem vitatta, hogy ha valaki háborús bűnt követett el, és ezt törvényes bíróság megállapította, akkor legyen kizárva a vagyon-visszaszármaztatás és a kárpótlás lehetőségéből.
Semjén Zsolt közölte, a délvidéki magyarság jogfosztása esetén, Magyarország kénytelen lenne megvétózni Szerbia uniós tagjelölti státuszát.
Megjegyezte, úgy tűnik, hogy Magyarország határozott fellépésének és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke tárgyalásainak köszönhetően megszüntetik a jogfosztást. Ha ez így lesz, Budapest "boldog örömmel" megszavazza a tagjelölti státuszt - mondta.
Október közepén a szerb kormány és a VMSZ egyetértésre jutott abban, hogy egy új rehabilitálási törvénnyel orvosolják a restitúciós törvény vitatott paragrafusait. Kedden megkezdődött a rehabilitálási törvény általános vitája a szerb parlamentben. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12629/Semjen-Zsolt-a-vajdasagi-magyarok-karpotlasanak-kerdeserol-a-Maert-ulesen.html, 2011. november 23. [23:21]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése