2011. november 21., hétfő

Módosítani a nemzeti tanácsokról szóló törvényt

Négypárti állásfoglalás

A vajdasági magyar pártok Szabadkán megvitatták a magyar közösség politikai életében felmerült fontosabb (vitás) kérdéseket. Megállapításaik a következők:

1. A hat vajdasági kisebbségi párt szerb kormányfőhöz intézett levele időszerűnek és hasznosnak bizonyult.
A hatok levele időszerű, mert a nemzeti tanácsok egy-másféléves gyakorlatában megjelentek mindazok a hibák, amelyek forrása maga a törvény. Ilyenek a nemzeti tanácsok legitimitásának hiánya, s ezzel összefüggésben a szerb hatalommal szembeni alávetettsége, a láthatatlan eredményekért folytatott meddő szélmalomharcok sorozata, vagy a szerb pártok civilszervezeteiből bekerült tagok néhol teljes, másutt részleges politikai dominanciája. A törvény hibái folytán a bosnyák nemzeti tanács a mai napig meg sem alakult, a dél-szerbiai albán tanács pedig gyakorlatilag nem működik.
Másrészt, s ez máris több nemzeti közösség hasznára válik, belső erjedés indult meg a nemzeti tanácsok működését rendre jellemzi a bezárkózás, az egypártrendszer-szindróma miatt.
Változásokra van szükség: a nemzeti tanácsok legyenek végre részei az általános képviseleti rendszernek. Úgy is, hogy a kisebbségi választók névjegyzéke közokirat-jelleget vesz fel, s az általános választói névjegyzék államilag kezelt kivonatává válik. Így alkalmassá válhat a parlamentekben létrehozandó garantált képviselői helyek betöltésére is.
A négyek a csatlakozott szlovák és a horvát párttal, valamint az új jelentkezőkkel együtt azt szorgalmazzák, hogy amennyiben ezt a megtisztelő feladatot a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Magyar Koalícióban (MK) megválasztott képviselői a politikai opportunitás vagy más szempontokat figyelembe véve elutasítanák, találják meg közösen a módját annak, hogy a hatok szerb kormányfőhöz címzett levele megjelenjen a szerb parlament képviselői előtt.

2. A négyek megállapítják, hogy a szabadkai ötpárti tanácskozásra szóló meghívó egy időben került e-mailos postázásra minden vajdasági magyar párt címére. Az ezzel kapcsolatos, a nyilvánosság előtt megjelent ellentétes állítások minden alapot nélkülöznek.
A szabadkai találkozó részvevői, a négy magyar párt sajnálja, hogy a VMSZ elnöke, vagy a megbízottja nem vett részt az összejövetelen.
Az egészséges vajdasági magyar politikai közéletben nélkülözhetetlen lenne az öt magyar párt rendszeres konzultációja. A megalapozott, de akár a megalapozatlan kritikákat csakis nyíltan megvitatva lehet a helyére tenni, illetve elvetni. A versenypártként tevékenykedő VMSZ részéről a másik négy magyar párt iránt alkalmazott részleges, vagy teljes médiablokád, illetve az ötpártira tervezett összejövetelek semmibe vétele majd a politikailag alávetett média eszközeinek felhasználásával történő egyoldalú ostorozása, növeli a demokráciadeficitet és rontja elsősorban a VMSZ, de a többi magyar párt hitelességét is.

3. A négyek véleménye az, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény ügyében a VMSZ kétszer hagyta cserben az MK 2008-ban általa is elfogadott autonómiakoncepcióját.
Először, amikor a kisebbségi tanácsokról szóló szerb törvény 2008-as tervezetéből a törvény 2009-es javaslatáig eltelt csaknem egy év alatt, tudtával és belegyezésével, kimaradt belőle a nemzeti tanácsok legitimitásának egyik pillére, a szerb hatalom által felállítandó kisebbségi választók névjegyzékének intézménye. Másodszor pedig, s ezt az illetékes adatvédő is megállapította, amikor a 2010-ben a nemzeti tanácsok megválasztása előtt, a letűnt kisebbségügyi miniszter jóváhagyásával – feltehetőleg a VMSZ párt-adatbázisának létrehozatala reményében – a gyakorlatban is mellőzte a kisebbségi tanácsokról szóló törvény idevágó szakaszait.
Ez az oka annak, hogy – nemcsak a magyar – nemzeti tanácsokra ma is jellemző mind a legitimitás, mind pedig a legalitás hiánya.

4. A négy vajdasági magyar párt – tekintettel a Kárpát-medencében észlelhető tapasztalatokra – továbbra is fontosnak tartja az autonómiaügyben létrehozható magyar összefogást. Ezért a legrövidebb időn belül kezdeményeznek egy újabb ötpárti találkozót ezúttal az MK 2008-ban elfogadott autonómiakoncepciójának korszerűsítése és a lehetséges választási összefogás ezúton történő megalapozása céljából.

Szabadka, 2011. november 18.

Ágoston András
elnök

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin
kifo@eunet.rs

Rácz Szabó László
elnök
Magyar Polgári Szövetség
Zenta
mpsz@sksyu.net

László Bálint
elnök

Magyar Remény Mozgalom
Szabadka
iroda@mrm.rs

Csonka Áron
elnök

Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
Óbecse
csonkaaron1@gmail.com

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
HÍRLEVÉL IX. évf. 260. szám
2011. november 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése