2011. november 21., hétfő

Pancsova utoléri Nagybecskereket?


Nagybecskerek honlapján közzétett előzetes népszámlálási adatok szerint a városban és a hozzá tartozó falvakban 122 714 lakos él, ebből Nagybecskereken 75 743-an. Ez összességében csaknem tízezerrel kevesebb, mint amennyien kilenc évvel ezelőtt voltak.


Nagybecskereken 5,5 ezerrel csökkent a lakosság száma (fotó: Kecskés István)


Magában a városban 5,5 ezerrel csökkent a lakosság száma. Belgrád, Újvidék, Niš, Kragujevac és Szabadka után, Nagybecskerek továbbra is nagyságrendben a hatodik város Szerbiában, bánáti primátusát azonban egyre inkább veszélyezteti Pancsova, amely már csak 1751 lakossal marad le mögötte.

Az sem biztató adat, hogy a városhoz tartozó mind a 21 faluban csökkent a lakosok száma. A legnagyobb visszaesés Jankahídon volt, ott 25 százalékos a lakosságcsökkenés, a legkisebb pedig Csentán, ahol most három százalékkal vannak kevesebben, mint egy évtizeddel ezelőtt. A magyarlakta települések között a legkedvezőbb a helyzet Szentmihályon, ahol 943-an élnek, hat százalékkal kevesebben, mint korábban. Erzsébetlaknak jelenleg 1331 lakosa van, ami 11 százalékos lakosságcsökkenést jelent. Lukácsfalvának a legrosszabbak a demográfiai mutatói: lakóinak száma 495, ami húsz százalékkal kevesebb, mint az előző népszámláláskor.

K. I.
Magyar Szó, 2011. november 19., 6. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése