2012. január 29., vasárnap

Egyházellenes plakátok Újvidéken

Újvidéken egyházellenes tartalmú plakátok jelentek meg, amelyek tiltakoznak az egyház kivételezett helyzete miatt, s azt követelik, alkalmazzák az állam és az egyház különválasztásáról szóló alkotmányos elvet.
“Az állam iskolák bezárásával fenyeget, az állam templomokat épít. Meddig?”. “Az oktatási minisztérium megszegi az alkotmányt. A hittant a templomokba, az oktatást az iskolákba!”, “Az iskolaigazgatók megszegik az alkotmányt. Vallási szimbólumok nélküli iskolai ünnepséget!”, ilyen és egyéb hasonó felirat olvasható azon a fekete-fehér plakátokon, amelyek megjelentek a városban.
Az ismeretlen aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy a papság nem fizet járadékot, miközben az államtól kapnak nyugdíjat, de emlékeztetnek a szerb pravoszláv egyházon belüli, pedofíliával kapcsolatos botrányokra is. A plakátokon lévő feliratok az alkotmány 11. szakaszára is hivatkoznak, mely szerint Szerbia világi állam, amelyben az egyházak és a hitközségek el vannak különítve az államtól, s egyetlen vallás sem léphet fel államiként vagy kötelező érvényűként. Az akciót nem véletlenül időzítették Szent Száva napjára, amelyet minden iskolában kötelezően megünnepeltek. Hasonló plakátok jelentek meg tegnap és ma Belgrád utcáin is. (Radio 021)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12870/Egyhazellenes-plakatok-Ujvideken.html, 2012. január 28. [18:37]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése