2012. január 30., hétfő

Lehangoló a parlamenti képviselők megítélése


A szerbiai képviselőház viselkedési kódexet tervez bevezetni, amely a következő üléstől lépne érvénybe.
A Blic napilap olvasói között végzett felmérése szerint, amely 2500 megkérdezettet ölelt fel, a legtöbbjük a képviselőkre való első asszociációként a lopást jelölte meg (59,4 %), azután az előjogokat (21,1%), majd a lustaságot (15,1%). Nagyon kevesen, a megkérdezettek mindössze 2,7 százaléka mondta azt, hogy a képviselő azt a személyt testesíti meg, akit annak idején képviselőjének választott, míg egészen elhanyagolható azok száma (1,4%), akik az adott képviselőben szakembert látnak.
“A parlamenti képviselőkhöz nagyon negatív jelzők kötődnek, mégpedig éppen viselkedésük miatt, noha ehhez nyilván hozzájárul a gazdasági válság is”, mondja Žarko Trebješanin pszichológus. Vladimir Vuletić szociológus szerint a polgárok nem tesznek jelentős különbséget a képviselők és más politikusok között, függetlenül attól, hogy a tövényhozó vagy a végrehajtó hatalom képviselőiről van szó.
“Felfogásuk szerint a politikusok negatív személyiségek, a válság előidézői. Az emberek csak azt látják, hogy miközben ők rosszul élnek, másoknak jut mindenre, s ezért ugyancsak a hatalmat okolják”, véli Vuletić, s hozzáteszi, a polgárok voltaképpen nem is élhetik meg érdekeik képviselőiként a parlamenti képviselőket, hiszen azok, voltaképpen, csak egy párt érdekeit képviselik. (Radio 021/Blic)
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/16044/Lehangolo-a-parlamenti-kepviselok-megitelese.html, 2012. január 29. [14:26]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése