2012. január 4., szerda

Megemlékeztek a csurogi razzia hetvenedik évfordulójáról

Csurogon ma az Irinej bácskai pravoszláv püspök szolgáltatta gyászmisével kezdődött a megemlékezés a hetven évvel ezelőtti razzia áldozatairól. A második világháború idején több ezer polgárt gyilkoltak meg Újvidéken, Óbecsén és a Sajkásvidék falvaiban.
A megemlékezésen jelen volt Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, Ana Tomanova Makanova, a tartományi kormányfő helyettese, valamint Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is.
Az razzia során meggyilkolt csurogi gyermekek emlékére emelt Emlékóvodában a megjelentekhez szólva Egeresi elmondta, hetven évvel ezelőtt ezen a helyen emberek haltak meg csak azért, mert más nemzethez és más valláshoz tartoztak, s hozzátette “közös történelmünk e sötét lapjait nem feledjük”. Kiemelve, hogy Vajdaságban nem a nemzeti és vallási türelmetlenségen és gyűlöleten alapul az élet, hanem a tolerancián, Egeresi azt hangsúlyozta, mindenkinek szembesülnie kell a múlttal ahhoz, hogy közösen eljuthassunk a megbékélésig. A tartományi képviselőház elnöke rámutatott, a második világháború sajnálatos eseményeiről szóló igazságot közös erővel kell kideríteni, ugyanakkor leszögezte, kollektív felelősség nem létezik.
Jasmina Jurišin, a Razzia 1942 Emléktársaság titkára azt mondta, Csurog szomorú sajátossága a razzia során történtekben az, hogy az év januárjában a falu lakosságának egyharmada áldozatul esett. (Beta)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12797/Megemlekeztek-a-csurogi-razzia-hetvenedik-evfordulojarol.html, 2012. január 4. [18:22]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése