2012. április 12., csütörtök

Április 12.

Az űrhajózás napja [Dan (prvog) kosmičkog leta / Space Flight Day, Look up at the Sky Day, 1961 Yuri Gagarin, First Man in Space]

1961-ben ezen a napon a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első, emberszállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin repülőőrnaggyal (Klusino, 1934. március 9. – 1968. március 27.). Ezzel az emberes űrrepülések terén is megelőzték a szovjetek az amerikaiakat. Gagarin később már nem hajtott végre több űrrepülést. 1968-ban halt meg egy repülőgép-balesetben.
(Május 25. az első magyar űrhajós űrrepülésének évfordulója, október 4–10. pedig a világűr nemzetközi hete!)


A rock and roll születésnapja (Rođendan roken rola / Rock and Roll Birthday)


Arról, hogy pontosan mihez is köthető az egyik legkedveltebb zenei irányzat, a Rock and Roll születésnapja, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint ez akkor történt, amikor Elvis Presley először belépett a Sun Studioba, mások szerint április 12-re tehető, amikor is 1954-ben, New Yorkban, Bill Haley rögzítette Rock Around The Clock című lemezét. Koccintsunk egyet most mi is a rock&roll egészségére, amely éppen ma 58 éves.
A népszerű zene és tánc gyökerei egészen a századelőig nyúlnak vissza, ám ahogy a történelem folyamán nagyon sok minden, ez is a hagyományokból épült fel. A rock&roll zene eredendően amerikai múlttal rendelkezik. Elődjének leginkább az 1940-es évek Rhytm, Blues irányzatai tekinthetőek. Eleinte a „feketék” zenéjének tartották, de egyre szélesebb körben lett ismert és kedvelt, hiszen ideális volt a kikapcsolódáshoz, s emellett igényes is maradt. S elérkeztünk 1954-hez, amikor is Bill Haley világsikert ért el a ma is szinte minden bulihoz hozzátartozó Rock Around The Clock című slágerével. S ettől a pillanattól kezdve nem volt megállás: a fiatalok – bőrszíntől függetlenül – ráéreztek a muzsika ízére és mindenki ezt akarta hallani, erre akart „rázni”, kár volt minden szülői tiltás, neveltetés.
Szinte forradalom tört ki, a rock&roll forradalma: öltözködésben, hajviseletben, szóhasználatba, életfelfogásban is változás lett. Olyan nagy és ma is tisztelt zenészek neveivel fonódott egyé a stílus, mint a már említett Bill Haley, vagy Little Richard, Buddy Holly, Carl Perkins és Chuck Berry. Na persze az sem elhanyagolható, hogy a „Király”, azaz Elvis Presley is rock and roll csillag volt, méghozzá a legnagyobb. S ahogy a zene, úgy azzal együtt a tánc is kifejlődött, újat hozva ez által is a fiataloknak, akik még ma is szívesen „csörögnek” a vérpezsdítő dallamokra és ritmusra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése