2012. április 2., hétfő

Április 2.

A nemzetközi gyermekkönyvnap [Međunarodni dan dečije književnosti (knjige) / International Children’s Book Day]

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának – IBBY kezdeményezésére, annak emlékére, hogy Hans Christian Andersen a nagy dán meseíró 1805. április 2-án született. Megünneplésének célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. (Május utolsó vasárnapja a Nemzetközi Gyermeknap, szeptember 20. a gyermekek világnapja, október 1–7. a Gyermekhét Szerbiában, október első hétfője a gyermekek világnapja, november 19., a gyermekbántalmazás megelőzésének világnapja, november 20. pedig az Egyetemes Gyermeknap.)


(Európai) Szakszervezeti Akciónap [Dan (evropske) sindikalne akcije / (European) Trade Union Action Day]

1993-ban az Európai Szakszervezetek Szövetsége (European Trade Union Confederation – ETUC) akciónappá nyilvánította április 2-át, amelyen a szociális feszültségeket, a munkanélküliség problémáit vitatják meg.
Az ETUC 1973-ban jött létre. Jelenleg 83 nemzeti szakszervezet a tagja Európa 36 országából, ezen kívül tagjai közé tartozik még 12 európai ágazati szakszervezeti szövetség, ami összesen több mint 60 millió tagot jelent. Emellett vannak megfigyelői státusú tagjai Macedóniából, Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából is.


Az autizmus tudatosság világnapja (Svetski dan podizanja svesti o autizmu / Svetski dan osoba sa autizmom / World Autism Awareness Day)

2008. április 2-án első ízben tartották meg az autizmus tudatosság világnapját, az ENSZ 2007. december 18-i 62/139 számú határozata alapján. A világszervezet ezt a napot annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet erre a létező, de még mindig sok téves elképzeléssel körülvett állapotra.
Európában mintegy ötmillió autista ember van, ami az össz lakosság 6%-a.
Az autizmus összetett fejlődési elváltozás, amely az első három életévben bármelyik családban jelentkezhet, függetlenül az etnikai, és szociális hovatartozásra, négyszer gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.
Az autista személyek éppen olyan emberek, mint a többi ember és ennél fogva ugyanolyan emberi jogaik is vannak, mint a többi fogyatékos személynek, habár nem ritkán komoly hátrányos megkülönböztetésben részesülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése