2012. április 7., szombat

Április 7.

Egészségügyi világnap / Az egészség világnapja (Svetski dan zdravlja / World
Health Day)


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalakulásáról 1946-ban hozták meg a határozatot, mely 1948. április 7-én a genfi konferencián lépett életbe. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.
Az alapítók között 48 ország képviseltette magát. Az új szervezet fő feladata akkoriban az volt, hogy a második világháború után terjedő fertőző betegségeket megállítsa. Misszióját azóta több területre terjesztette ki, a dohányfüst káros hatásától kezdve a közlekedési balesetekig. Szembenézett az újabb keletű betegségekkel, mint pl. az AIDS, a madárinfluenza és a súlyos idült légzőszervi szindróma.
Ma a szervezetnek a genfi székhelyén 193 tagja és 8000 dolgozója van, világszerte pedig 147 irodája működik. Az idei évi költségvetésük 4,2 milliárd dollárt tesz ki.
Az egészség világnapja 1950 óta április 7-én kerül megrendezésre, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet egy-egy világméretű egészségügyi problémára. Dr Margaret Chan, a szervezet vezérigazgatója a legaggasztóbb problémának a klímaváltozást tartja, és a 2008. április 7-ei egészségügyi világnapot ennek szentelte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése