2012. április 28., szombat

Április 28.

А munkahelyi balesetek nemzetközi gyásznapja / Мunkavédelmi világnap [Svetski dan bezbednosti i zaštite (zdravlja) na radu / World Day for Safety and Health at Work]  
     
Április 28-a a munkahelyi balesetek világnapja, gyásznap, amelyen az óvatlanság, a felelőtlenség és a rossz munkakörülmények áldozatairól emlékezünk meg. A gyásznapot a világban 1996-ban tartották meg először. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2003-ban világnappá nyilvánította. 
Világszerte évente több mint 200 ezer munkavállaló hal meg munkahelyi balesetben. A világnapon a földkerekség több mint 70 országában emlékeznek meg a rossz munkakörülmények áldozatairól, sérültjeiről. A Munkahelyi Egészség és Biztonság Világnapja alkalmából világszerte számos eseményt rendeznek azért, hogy felhívják a figyelmet a veszélyes munka „emberi tragédiájára”. Ünnepélyes megemlékezéseket tartanak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében megbetegedtek, megsérültek vagy meghaltak. Az utóbbi években Szerbiában is megemlékezéseket tartanak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében megbetegedtek, megsérültek vagy elhunytak.
A gyásznapról Magyarországon 1997-ben emlékeztek meg először. Szerbiában 2003 óta jegyzik a dátumot. (Szerbiában április 4. Munkavédelmi Nap!)


Csillagászat napja [(Svetski) dan astronomije / Astronomy Day]

A csillagászat napja az USA-beli Astronomical League ajánlása alapján került 2012-ben április 28-ára. Ez egy „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ebben az évben az első negyed április 29-én van, így a csillagászat napján, április 28-án még éppen nem félholdat, hanem annál valamivel keskenyebb holdat láthatunk az égen.




 Április utolsó szombatja
Állatorvosi világnap (Svetski dan veterinara / World Veterinary Day)

A világnapot az Állatorvosi Világszervezet (World Veterinary Association) kezdeményezésére 2001-ben tartották meg először.
A világon ötszázezer állatorvos dolgozik, akik az állatok egészségéért, és ezáltal az emberek egészségéért is felelnek, míg mintegy hatszázmillióan vannak, akik állattenyésztéssel foglalkoznak. A velük való együttműködés nagyon fontos, hiszen az állatok egészsége kihat a gazdaságra, az élelmiszeriparra, a környezetre, és mindennél fontosabb: az embereket is veszélyeztető fertőző betegségek visszaszorítására.
Szerbiában mintegy két és félezer engedéllyel rendelkező állatorvos dolgozik, akik tagjai Szerbia Állatorvosi Kamarának, amely betagosodott az Európai Állatorvosi Szövetségbe.
A Magyar Állatorvosok Világszervezete (World Organization of Hungarian Veterinarians) 1997-ben az anyaországban és a világ más országaiban élő magyar állatorvosok által életrehívott szervezet. A nem magyar állatorvosok és nem állatorvosok számára is nyitott a szervezet, ők a Világszervezet pártoló tagjai lehetnek. Céljai között szerepel, többek között: a világ bármely táján élő magyar állatorvos kollégák szakmai és kultúrális kapcsolatrendszerének kiépítése és fenntartása, a magyar állatorvosi hagyományok megőrzése és továbbfejlesztése, az állatorvosok társadalmi helyzetének, szellemi-anyagi megbecsülésének megismerése és javítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése