2012. április 29., vasárnap

Április 29.

A táncművészet világnapja / Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapja (Svetski dan plesa / World Dance Day)
 

Az ünnepet a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése  kezdeményezésére 1983-ban ünnepelték meg először, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727–1810), az egyetemes táncművészet nagy megújítójának születésnapjára emlékezve.  
Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden éveben a világ mindenféle táncát megünneplik.
A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.
Míg a tánc az emberi kultúra része annak történetének kezdete óta, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony.



Április utolsó vasárnapja
A testvérvárosok napja (Dan pobratimljenih gradova / Sister Towns Day)

 A testvérvárosok világnapját a városok közötti együttműködés előmozdítása érdekében tartják, annak emlékére, hogy 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bains-ban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO).
Megalakulásakor a szövetség a népek közötti megértés megteremtését, a baráti kapcsolatok ápolását tűzte ki célul. A szervezet arra törekszik, hogy a városok lakosságát közös akciókra serkentse olyan célokért, mint a környezet megóvása, az urbanizáció káros következményeinek csökkentése, s az e téren szerzett tapasztalatok átadása egymásnak.
„A testvérkapcsolat két olyan település találkozása, melyek egyetértésben nyilatkozatot tesznek, hogy társulnak európai perspektívájú tevékenység, problémáik összevetése és baráti kapcsolataik mind szélesebb körű fejlesztése céljából” – mondta Jean Bareth, az Európai Települések és Régiók Tanácsának elnöke.
A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az emberek felismerték, hogy csak egyetlen úton léphetnek előre: ha szorosan együttműködnek szomszédaikkal. Az eredeti cél az volt, hogy Európai különböző régióinak városai megosszák egymással tapasztalataikat
Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi (town twinning) programját, azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását. Az akció lehetővé teszi, hogy a városok polgárai és képviselői bekapcsolódhassanak az európai integrációba, erősítve ezáltal az Európai Unióhoz való tartozás érzését.
1993-ban létrehozták az „Aranycsillag”-díjat, amelyet minden évben annak a két városnak ítélnek oda, amelyek a legtöbbet tették az európai integrációért azzal, hogy a megelőző évben elnyert támogatások segítségével szorosabbra fűzték a szálakat saját lakosaik között.


Húsvét    negyedik vasárnapja
(A papi) hivatások világnapja (Svetski dan sveštenika / World Day of Prayer for Vocations)

A Katolikus Egyházban minden évben Húsvét negyedik vasárnapján tartják a papi hivatások világnapját. Ekkor a szentmiséken világszerte papjaikért és az új papi hivatásokért imádkoznak a hívek, valamint papnövendékek számolnak be életükről, hivatásuk kialakulásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése