2012. október 13., szombat

Október 13.

A természeti katasztrófák csökkentésének nemzetközi napja (Međunarodni dan ublažavanja posledica prirodnih katastrofa / International Day for Natural Disaster Reduction)


Az ENSZ 1989. december 22-én hozott 44/236-os számú határozata alapján került a naptárba, amit a 2001. december 21-i 56/195-ös határozat megerősített, majd a 64/200 számú, 2009. december 21-i határozat a napmegünneplését október 13-ra tette. 
A világszervezet dokumentuma azt ajánlja a világ kormányainak, hogy ösztönözzék az olyan intézkedéseket és szakmai segítségnyújtási programokat, amelyek a természeti katasztrófák becslésével, előrejelzésével, megakadályozásával és enyhítésével foglalkoznak.



Október második szombatja
A hospice és palliatív ellátás világnapja (Svetski dan hospisa i paliativnog  zbrinjavanja / World Hospice and Palliative Care Day)

A hospice ellátás évszázadok óta létezik. A World Hospice and Palliative Care Day a Help the Hospices szervezettel együttműködésben – azért jött létre, hogy az egész világon felhívja a figyelmet a hospice ellátás fontosságára, anyagi és szellemi támogatást szerezzen ennek az ellátási formának. Ezen a napon maratoni zenei koncerteket is tartanak világszerte. A befolyt adományokat a hospice ellátás fejlesztésére fordítják. A lovagkorban a katonák ellátását végezték ebben a formában. Korunkban inkább a végállapotú daganatos betegekre koncentrálnak.
A modern hospice 1960-tól létezik, de a világnapot csak 2005-től ünneplik. A világnapon koncerteket, megemlékezéseket, konferenciákat, színházi előadásokat, kiállításokat és más rendezvényeket szerveznek.




A vajdasági magyar mozgókép napja (Dan vojvođanskog mađarskog filma / Day of Hungarian Motion Picture in Vojvodina)

Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első kőfilmszínházat. 2006-tól ünnepeljük, a Magyar Nemzeti Tanács határozata alapján.
A régi Lifka mozi előtt álló alkotás az egyetlen köztéri szobor egész Szerbiában, amit filmes személyiségnek állítottak. Lifka Sándor (1880–1952) szobra Szabadkán:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése