2012. október 2., kedd

Október 2.




Az erőszakmentesség világnapja (Svetski dan nenasilja / World Non-Violence Day)
 

Az ENSZ-közgyűlés 61. ülésszaka 2007. június 15-én hozott határozatában az erőszak minden formáját következetesen elvető Mahátma Gandhi indiai politikus születésnapját az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította.
Az eredetileg ügyvéd végzettségű Gandhi 1920-ban lett az indiai függetlenségi mozgalom és a Kongresszus Párt vezetője. Fegyvertelen harcot, „együtt nem működést” hirdetett az angol gyarmatosítókkal szemben, polgári engedetlenségi mozgalma bojkottálta a brit intézményeket és árukat. Nézeteivel egyre nagyobb tömegeket vonzott a függetlenségi mozgalomba. így érte el 1947-re India függetlené válását. Gandhit, aki még életében megkapta a Mahátma (szanszkritul Nagy Lélek) nevet, 1948. január 30-án lőtte agyon egy fanatikus hindu. Gandhi azt vallotta, hogy sok dolog van, amiért kész meghalni, de egyetlen sincs, amiért kész lenne ölni..
A világnapot 2007 óta tartják, hirdetve, hogy az erőszakmentesség, a tolerancia, minden emberi jog és a mindenkit megillető alapvető szabadságjogok teljes körű tisztelete, a demokrácia, a fejlődés, a kölcsönös megértés, valamint a sokszínűség tisztelete összefüggenek és egymást erősítik. Az ENSZ 2007-es határozatában megerősítette az erőszakmentesség elvének egyetemes érvényességét és kifejezte azt az óhaját, hogy biztosítsák a béke, a tolerancia, a megértés és az erőszakmentesség kultúráját.
Az erőszakmentesség napján világszerte megemlékezéseket tartanak, s ma már a béke jele mellett az erőszakmentességnek is önálló szimbóluma van. Az ENSZ New York-i székháza előtt Karl Fredrik Reutersward szobrász alkotása szimbolizálja az erőszakmentességet.


A háztáji állatok világnapja (Svetski dan domaćih životinja / World Farm Animals Day)


Ezen a napon számos külföldi állatvédő és vegetáriánus szervezet emlékezik meg a gazdasági állatokról. Ez a nap Mahatma Gandhi születésnapja is. Ő mondta a következőket: „egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”.
A világnapot 1983 óta tartják, a Washingtoni székhelyű FARM nevű közhasznú szervezet szervezésében. (Lásd még április 24-e, a kísérleti állatok védelmének világnapja, május 10-e, a madarak és fák napja, és október első vasárnapja, az állatok világnapja alatt!)


Sztómások Világnapja (Svetski dan stomičara / World Ostomy Day)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO október másodikát a sztómások Világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet e betegek rehabilitációjára, illetve a sztómához vezető betegségek megelőzésére.
A magyar ILCO-mozgalom 1980-ban indult útjára Kaposváron. Az ILCO Klub olyan emberek egyesülete, akik daganatos bélműtéten estek át, s ennek következtében hasfalon elhelyezett bélkivezetéssel, sztómával élnek. Az ILCO – betűszó – mely az ILeum (vékonybél) + COlo (vastagbél) szavak első szótagjából tevődik össze. Az ILCO Klub a sztómaviselők érdekvédelmi, utógondozást segítő, lelki támogatást nyújtó egyesülete, ahol a beteg új problémáira választ kaphat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése