2013. március 1., péntek

Az MNT kibújt a bőréből - Megszólalt a magyarverések és közbiztonság kapcsán!



Olyan ügyekkel kezdett foglalkozni a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a szerdán (február 27-én – B. A. megj.) megtartott 30. rendes ülésén, amelytől az eddigi többség tartózkodott és menekült. Nevezetesen, egy ajánlás szövege került elfogadásra, amely a magyar nemzeti közösség tagjait ért támadások és a közbiztonság romlásának kérdése kapcsán fordul a szerb állami vezetőkhöz határozott fellépést kérve. A szövegjavaslatot Korhecz Tamás nyújtotta be.
A vita során Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke szólt elsőként, aki annyival szerette volna bővíteni a sort, hogy Újvidéken is történt incidens nemrégiben, mégpedig két magyar fiatalt támadtak meg szerb ismerőseik (!) a limáni piacnál néhány nappal korábban.
Ezután László Bálint, az MRM elnöke és képviselője kért szót, aki kihangsúlyozta, hogy végre itt volt az ideje annak, hogy az MNT levetkőzze saját maga által kreált béklyóit, és ne csak a törvény által megszabott négy fő területtel foglalkozzon, hanem vállalja fel a délvidéki magyarság szempontjából kulcsfontosságú kérdések megoldását is. Az ajánlás szövege kapcsán három módosítási javaslatot tett a képviselő az ülésen. Felhívta az MNT tagjainak figyelmét arra, hogy ne próbálják összemosni a közbiztonság általános romlásának kérdését a magyarverésekkel, hiszen a vagyon ellen történő bűncselekmények és a magyar fiatalokat csoportokban megtámadók között nehezen húzható párhuzam. A második javaslat egy mondat beszúrása lett volna a szövegbe, amely a következő képpen hangzott volna:  ,,A magyarokat nemzetiségi alapon érő támadások több mint egy évtizede húzódó probléma, amely a volt jugoszláv tagállamokból betelepült menekültek érkezése után ütötte fel a fejét.” Az MRM képviselője végezetül kihúzásra javasolta azt a szövegrészt, amelyben a politikai pártokat, szervezeteket említi az ajánlás, mivel, ahogy mondta, az MNT megalázná magát azzal, hogy különböző gesztusokat tenne a politikai pártok felé, amikor ő képviseli a délvidéki magyarság legmagasabb szervét.
Korhecz Tamás elnök végül csak Erdély Lenke módosítási javaslatát bocsájtotta szavazásra, az MRM képviselőjét pedig nem, mivel, ahogy mondta, az érdemben változtatta volna a szöveget, amit az ülés előttig kellett volna javasolni. Végül a tanács egyhangúlag fogadta el az ajánlást, amelyet az alábbiakban közlünk:
,,A Magyar Nemzeti Tanács ezen döntésével ajánlást tesz a Szerb Köztársaság Kormánya elnökéhez, a Szerb Köztársaság Kormánya alelnökéhez és a Szerb Köztársaság Igazságügyi és Államigazgatási miniszteréhez.   
A Magyar Nemzeti Tanács, mint a szerbiai magyarok demokratikusan megválasztott országos önkormányzata kötelességének érzi, hogy nyomatékkal hangot adjon aggodalmának annak kapcsán, hogy  a folyamatosan növekvő erőszak, a közbiztonság általános romlása közepette egyre  több fizikai és verbális támadás éri  a vajdasági magyarokat. 
Az utóbbi hetek óbecsei, temerini, újvidéki és szabadkai erőszakos bűnesetei, amelyek sértettjei magyarok voltak bizonytalanságot és félelmet keltenek a polgárokban.
Méltányoljuk és támogatjuk azon politikai szervezetek erőfeszítéseit, különösen egyetlen parlamenti pártunk képviselőinek tevékenységét, amelyekkel megfékezni igyekszenek a felerősödő erőszakhullámot, mindazonáltal felhívjuk a bűnmegelőzésért és biztonságért felelős legmagasabb állami tisztségviselők figyelmét arra, hogy ezek a bűnesetek és incidensek  a többnemzetiségű településeken, községekben és városokban különösen veszélyesek és veszélybe sodorhatják az elmúlt években ezen a téren elért kétségtelen eredményeket, valamint a lassan előre araszoló kölcsönös szerb-magyar megbékélést, közeledést.  
Meggyőződésünk, hogy ezeket a jelenségeket csakis közös erőfeszítésekkel, széles társadalmi összefogással tudjuk csak hatékonyan megelőzni és sikeresen orvosolni. Ebben a biztonsági és igazságügyi szerveknek kiemelt és megkerülhetetlen szerepe van, csakúgy mint a legmagasabb közjogi méltóságok jelképes megnyilatkozásainak. Ennek jegyében arra kérjük Önöket, hogy nyilatkozataikkal és tevékenységükkel arra sarkalják a társadalmat és elsősorban az állami hatóságokat, hogy a nemzetek közötti incidenseket, a nemzeti alapon elkövetett bűncselekményeket prioritásként kezeljék, szakszerűen és szervezetten foglalkozzanak azok megelőzésével, felderítésével és szankcionálásával, az egyenlőség elvének, a diszkrimináció tilalmának teljes tiszteletben tartásával. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az itteni magyar közvélemény, nem minden alapot nélkülözve gyakran érzi azt, hogy az állami szervek nem mindig azonos szigorral szankcionálják a nemzeti alapú incidenseket attól függően, hogy milyen nemzetiségű a sértett és milyen az elkövető-gyanúsított. 
Közös érdekünk, hogy Szerbia-Vajdaság minden polgára egyenrangúnak érezze magát és egyenlő védelmet élvezzen a hatóságok részéről, ebben a Magyar Nemzeti Tanács mindenben partnere lesz az államnak.”
Örömteli hír, hogy a Magyar Nemzeti Tanács  felkéri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet egy nemzetközi szakmai konferencia megszervezésére, amelynek témája az aracsi pusztatemplommal kapcsolatos építőipari, konzervátori, restaurátori, infrastrukturális, installációs, archeológiai és kertészeti terveivel kapcsolatban a középkori aracsi bazilika végleges bemutatásának érdekében a törökbecsei határban, a település archeológiai maradványaival, az erőddel és palotával, valamint a látogatók befogadására alkalmas látogatói központ létesítése lesz. A szakmai konferencia záradéka szerves részét fogja képezni a Magyar Nemzeti Tanács által javasolt intézkedéseknek, így egy román-szerb IPA Program keretében megmentődni látszik a hányattatott sorsú aracsi pusztatemplomunk, a délvidéki magyarság monumentális jelképe.
Az ülés folytatásában az MNT elfogadta a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannónia Alapítvány, a Mozaik Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Forum Könyvkiadó Intézet 2012. évi szakmai és pénzügyi beszámolóit, valamint még néhány sürgősségi javaslatot az oktatáshoz kapcsolódóan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése