2015. november 25., szerda

Állítsák le a régi sírok lebontását

VMSZ-KÖZLEMÉNY – ÓBECSE


„A közelmúltban felrázta az óbecseiek kedélyét a hír, amely szerint az óbecsei belváros temetőjében a néhai Vissy Károly síremlékét ledöntötték, a sírhely eladásra került.
»A Magyar Mozgalom és a VMDP alkotta képviselő csoport kérelmet adott be a községi Tanácsnak, hogy a kulturális és történelmi jelentőséget hordozó régi sírhelyek élvezzenek önkormányzati védettséget, és gondoskodó utódok híján, a sírhelyilleték megfizetésének elmaradása esetén se lehessen azokat lebontani, áthelyezni.«
A közvállalat igazgatója, akit az Óbecséért polgári csoport tagja javasolt funkciójára, a témában hivatalosan még nem nyilatkozott.
Varnyú Ilona, az emlékművekkel és utcanevekkel foglalkozó községi bizottság tagja, a már megtörtént esemény megállapítása után, sajtótájékoztatón nyilatkozott arról, hogy »a Vissy család rendkívül jelentős szerepet töltött be Óbecse kulturális és társadalmi életében. Az Óbecsei Népkönyvtár díszterme ezért is viseli Vissy Károly nevét«. Szerinte ennek a bizottságnak kellene feltérképeznie azt, hogy a község temetőiben melyek azok a régi sírok, amelyek jellegük vagy az elhunytak személye miatt – örökösök híján – megérdemelnék az önkormányzat védelmét és gondoskodását, azonban a bizottság nem foglalkozott a témával.
Kinka Erzsébet, Óbecse Község elnökhelyettese (VMSZ), levélben szólította fel a Komunalac Közvállalat igazgatóját, hogy azonnali hatállyal állíttassa vissza eredeti állapotába a síremléket Vissy Károly sírhelyén.
Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Magyar Mozgalom képviselői (Óbecséért polgári csoport frakció) és a VMDP egyes tagjai, akiknek az elmúlt időszakban nemcsak módjukban állt, hanem konkrét feladatukat kellett volna végezniük és a döntésekre is kihathattak, határozatjavaslatot adnak be megkésve egy sajnálatos esemény megtörténte után.
Óbecse községben aktív és passzív temetők vannak, nem csak a belvárosban és nem csak katolikus jelleggel. A passzív temetők már védelem alatt állnak. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni, melyikben mi a helyzet a sírhelyek, illetve síremlékek terén, elsősorban a Műemlékvédelmi Intézet véleményét kikérve, mindegyiket fel kell térképezni. A községi képviselő-testületnél ilyen irányban fogunk megfelelő döntést kezdeményezni. A feltérképezéshez szakemberek együttműködésére, szakmai bizottság létrehozására van szükség: történészekre, tervezőkre, muzeológusra, az egyház képviselőinek véleményére, a történelmi levéltár foglalkoztatottjai szaktudására, és főképpen időre. Emellett össze kell írni az emléktáblákat, azok elhelyezkedését, állapotát, ahogyan a szobrokat is. Csak ez után lehet a törvény adta jogokkal és kötelezettségekkel tovább lépni és végső döntést hozni. Addig viszont kérjük a község területén lévő temető karbantartóit, hogy az elhagyatott sírok, sírhelyek eladását függesszék fel és gátolják meg, illetve állítsák le a műemlékek további lebontását is.
Ahogyan minden más témában, úgy ebben is a VMSZ mindent megtesz a megoldás érdekében” – olvasható a VMSZ Óbecsei Községi Szervezete elnökségének közleményében.
(-)
Magyar Szó, 2015. november 25., 6, vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése