2015. november 19., csütörtök

Magyar Levente: 50 milliárdos gazdaságfejlesztési program indul a Vajdaságban


Magyar Levente: 50 milliárdos gazdaságfejlesztési program indul a Vajdaságban
A kormány ötvenmilliárdos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban – jelentették be a sajtótájékoztatón. A képen balról jobbra: Pásztor István, Magyar Levente és Kovács Zoltán (fotó: MTI)
A kormány ötven milliárdos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban - jelentette be Magyar Levente, a külgazdasági és külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Az államtitkár kifejtette: a keret nagy részét hitelprogram teszi ki, közel harminc milliárdos összeggel, a maradék húsz milliárd vissza nem térítendő állami támogatás.
A program elsődleges célja, hogy a világ legjobb termőföldjeivel rendelkező Vajdaságot és az ottani gazdákat segítsék, hogy távoli piacokra is el tudják juttatni termékeiket - közölte, és további célként jelölte meg mezőgazdasági integrációs és értékesítési intézményrendszer felállítását is. A programmal a turizmust is szeretnék támogatni, ugyanis a Vajdaság kihasználatlan turisztikai potenciállal rendelkezik. Ezt szeretnék először Magyarországon, a magyar közönségnek bemutatni, majd szerte a világon - jelezte.
A célok között említette még a kis- és középvállalkozások fejlesztését, támogatását kedvezményes hitelkonstrukciókkal.
Hozzátette: a programot a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen hajtják végre, és azt várják, megforduljon az a tendencia, hogy a vajdasági fiatalok külföldön keresik a boldogulásukat.
Magyar Levente úgy fogalmazott: történelmi jelentőségű döntés született, erre soha korábban nem volt példa. Azt szeretnék kifejezni, hogy a kormány elkötelezett a határon túli magyar közösségek minden korábbinál nagyobb mértékben és érdemi módon történő megsegítésében.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: ez egy olyan gazdaságfejlesztési program, amely ötéves időszakot ölel fel, és illeszkedik a szerbiai, a vajdasági és a magyarországi fejlesztési elképzelésekhez egyaránt. A program a vállalkozásokat, a mezőgazdaságot és a turizmust emeli a támogatás fókuszába, munkahelyet teremthet, beszállítói köröket generálhat.
A kezdeményezés fő célja, hogy a vajdasági magyaroknak és a velük élőknek plusz kapaszkodási lehetőséget biztosítson a mindennapi egzisztenciális problémáik megoldására - rögzítette.
Kérdésre a vajdasági magyar vezető azt mondta: a szerb kormány tudja, hogy a VMSZ dolgozik egy ilyen fejlesztési programon, és semmiféle ellenvetésre nem volt példa idáig. Meggyőződése, hogy ezután sem kell ezzel számolni. Szerbiának is az az érdeke, hogy a polgárai boldogulni tudjanak, ezek a vállalkozások Szerbiában valósulnak meg, ott járulnak hozzá az össztermék növeléséhez, ott lesznek adófizetők. Reményének adott hangot, hogy azok akik szülőföldjük elhagyásán gondolkodnak, nem lépik meg ezt, illetve akik már elmentek, azok is azon gondolkodnak majd, hogy visszatérnek.
Úgy fogalmazott: nagy nap ez, három éves erőfeszítés gyümölcse ért be a térség és gazdaságfejlesztési programmal.
Kovács Zoltán, kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy a földárverések hirdetményei hibásak lehetnek, azt mondta: a kormányhivatalokon keresztül zajlik a lebonyolítás és meggyőződése, hogy mind az előkészítés, mind a lebonyolítás a törvényi feltételeknek megfelelően zajlik. Ha jelzés érkezik, azokat összegyűjtik és egyenként megvizsgálják – mondta. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése